Annons
Nyheter

Rutinerad kvinna är ny rektor

61-åriga Ann-Christine Oldenburg är ny rektor på Tingsholmsgymnasiet.
– Jag har aldrig varit så attraktiv på arbetsmarknaden som åren efter jag fyllt 50 år.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2009
Ann-Christin Oldenburg ny rektor på Tingsholmsgymnasiet.
Ann-Christin Oldenburg ny rektor på Tingsholmsgymnasiet.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Det är en berest och bevandrad kvinna som tagit ett av rodren på Tingsholm efter jul. Hon har bott i Afrika i några år, rest runt i Ryssland då det fortfarande var en del av det stängda Sovjetunionen, bott i Norge och flyttat runt i Sverige under sitt yrkesverksamma liv.

– Jag är egentligen född i Stockholm, men flyttade ner till Borås under gröna vågen på 1980-talet, säger hon.

Annons

Hon beskriver sig själv som en kvinna som gillar utmaningar, och som inte sitter fast i det gamla. Det och erfarenheterna hon fått under åren tror hon har medverkat till att hon fått de jobb hon sökt.

I Borås stannade hon sedan i 25 år och jobbade som lärare på bland annat Viskadalens folkhögskola och högskolan i Borås. Vid ett tillfälle fick hennes dåvarande man möjlighet att resa till Zambia i Afrika för att jobba i ett Sida-projekt. Då reste Ann-Christin och barnen med och hon började jobba i en internationell skola där nere.

– Det var en intressant tid, slutet av 1980-talet, och apartheidepoken höll på att avslutas och Mandela frisläpptes. Det var en väldig skillnad på att höra talas om apartheid här hemma i Sverige och att flytta ner och leva med dessa frågor så nära.

Därefter styrde hon kosan mot Norge där hon började arbeta med en IB-utbildning, international baccalaurate diploma programme som är ett gymnasieprogram som ger tillgång till universitet över hela världen. All undervisning sker på engelska, spanska, franska eller mandarin. Där fick hon använding för sin erfarenhet som hon skaffat sig under sin tid som lärare på IB programmet i Borås.

– Sedan fick jag möjlighet att komma tillbaka till Sverige, Ljusdal, närmare bestämt, för att vara med och starta en friskola med en speciell pedagogisk inriktning. Tyvärr startade skolan i fel tid så den fick aldrig möjlighet att fungera som det var tänkt.

Ann-Christin ville tillbaka till trakterna runt Borås så när hon såg annonsen från Tingsholm så sökte hon och fick jobbet. Det är en trevlig bygd, tycker hon och hon ville inte behöva pendla mer, så därför gick flyttlasset hit efter nyår. Nu håller hon, maken och dennes son på att göra sig hemmastadda i sitt nya hem. På jobbet ansvarar hon för de vuxna studenterna, omvårdnadsprogrammet och samhällsprogrammet. Om stämningen på den nya arbetsplatsen säger hon:

– Jag har jobbar med fackliga frågor så jag är lite insatt i vad som har hänt här, men nu är det historia och nu går vi vidare. Det här är en trevlig skola, med trevliga elever och personal. Budgetarbetet kunde dock ha varit lite roligare än det är just nu? 

Saker du inte visste om Ann-Christine

? Hon kan spela balalajka och prata ryska

? Hon har ägnat sig åt internationella danser, men lade ner det intresset eftersom hon fick pendla till Göteborg för att kunna utöva det

? Hon tänker inte gå i pension när hon är 65 år utan att planerar att jobba så länge hon tycker det är roligt och jobbet är utvecklande

? Ann-Christin har varit fackligt aktiv i många år

Anette Westerlund
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons