Annons
Nyheter

Country Home Rescue

Nyheter • Publicerad 17 september 2010

Country Home Rescue är ett program som känns ganska främmande för en svensk verklighet. Herrgårdar av den magnituden ploppar inte upp ur marken som svampar vad det gäller vår egen mylla. I ett sådant här fall märks det tydligt skillnaden mellan att vara ett glest befolkat land och en forna kolonialmakt.

Dessa engelska herrgårdar visar också tydligt hur tiden och samhället har förändrats. När de byggdes var de juvelen i ett ofattande gods. Horder av tjänstefolk för även den minsta syssla och mängder av folk som slavade ute på fälten. Godsen har krympt för att täcka ökade kostnader och tjänstefolket har flugit sin kos.

Annons

Herrgårdarna hänger i en skör tråd, antingen fortfarande i familjens egen ägo, eller som ett kollektivboende eller något annat som man aldrig skulle kunna tänka sig att ett gods kunde användas till. Det är skralt med kosing och då kommer affärskvinnan Ruth Watson inflygande som den räddande ängeln.

De som äger herrgårdarna hörsammar henne mer eller mindre. Det är allt annat än lätt att ändra på invanda mönster och traditioner. Utmaningen att få verksamheterna att spotta upp sig och ta ett hopp in i 2000-talet är efter vad jag kan se i de flesta fall överväldigande.

I vilket fall som helst är det intressant att titta på just därför att det är så annorlunda mot det man känner till själv.

//P.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons