Annons

Endast kvinnliga artister på Öland Roots

Obs! Detta är en artikel från tidningen Östra Småland/Nyheternas arkiv.
För 16:e året i rad anordnas festivalen Öland Roots vid Sandbergen på Öland. Speciellt för i år att det endast är kvinnliga artister på spelschemat.
Öland • Publicerad 11 juli 2019 • Uppdaterad 12 juli 2019
En liten skara befann sig inne på festivalområdet under andra dagen av Öland Roots.
En liten skara befann sig inne på festivalområdet under andra dagen av Öland Roots.Foto: Ida Andersson

Torsdagen var den andra dagen av Öland Roots. En liten skara befann sig på festivalområdet där det bland annat gick att köpa kläder, smycken och vegansk mat. Att det bara uppträder kvinnliga artister under årets festival var inte planerat från början, utan det växte fram, förklarar Linus Grabäck som är kommunikationsansvarig.

– Tanken var inte att belysa det extra men när vi skrev upp alla kvinnliga artister vi ville ha hit i år blev listan snabbt full och då bestämde vi oss för att göra så här, säger han.

Annons

Det har strömmat in både positiva och negativa kommentarer kring att endast ha kvinnliga artister, men de positiva har övervägt. Däremot är det färre besökare på festivalen än vad det har varit tidigare år, men endast marginellt, förklarar Grabäck.

Isselin Gasser var på plats för första gången och var förväntansfull inför fortsättningen av festivalen.
Isselin Gasser var på plats för första gången och var förväntansfull inför fortsättningen av festivalen.Foto: Ida Andersson

Isselin Gasser från Stockholm besökte festivalen för första gången och tycker det är jättebra att det endast är kvinnliga artister.

– Kvinnliga artister får annars inte så mycket utrymme. Nu lyfts de fram på annat sätt och även nya artister får chansen att visa upp sig, säger Isselin Gasser.

Det hon uppskattar mest är att det inte har gjorts så stor grej av att det endast är kvinnliga artister, utan det har varit helt naturligt.

Isa Johansson och Amalia Tuononen tyckte om upplägget med endast kvinnliga artister.
Isa Johansson och Amalia Tuononen tyckte om upplägget med endast kvinnliga artister.Foto: Ida Andersson

Isa Johansson besökte festivalen för femte gången medan det var kompisen Amalia Tuononen första gång. Båda var positiva till artisterna.

– Det är fett bra att bara kvinnor spelar, det behövs. Kvinnor som är duktiga ifrågasätts mer och män får oftast mer cred som artister, vilket är fel, säger de.

De två är överens om att det nog inte gör så stor skillnad vad gäller antalet människor som besöker festivalen.

– Det lockar dem som tycker det här är bra och det är bara konstigt om män bojkottar eller tar åt sig negativt av det här, säger de.

Fredrik Arpenell och dottern Evelyn Arpenell önskade mer musik under festivalen.
Fredrik Arpenell och dottern Evelyn Arpenell önskade mer musik under festivalen.Foto: Ida Andersson

Fredrik Arpenell från Stockholm tog med sig sin dotter Evelyn, 7 år, på festivalen för första gången. De tycker festivalen är bra men att det är alldeles för få spelningar, vilket resulterar i att det blir tyst på området.

– Vi går ju på festival för att lyssna på musik och då förväntar man sig att få höra det också. Ibland kan det ta flera timmar mellan spelningar och det är för länge, säger han.

Inne på området såldes massor av kläder, smycken, godis, och mat med mera.
Inne på området såldes massor av kläder, smycken, godis, och mat med mera.Foto: Ida Andersson
Ida AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons