Annons
Nyheter

TV: Elfsborg tappade poäng mot Åtvidaberg

Den allsvenska nykomlingen klarade 1–1 hemma mot Elfsborg. Läs BT:s minut för minut-rapportering här.
Nyheter • Publicerad 2 maj 2010
MÅLAR. Haris Radetinac sätter 1-0 för Åtvidaberg efter en hörna.Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix
Foto: 

Varför vann inte Elfsborg? Hur mår Teddy Lucic? Martin Ericsson? Daniel Mobaeck? Och hur står det till med Martin Andersson efter den otäcka skadan i dag? Läs allt om matchen i morgondagens BT. Nu tackar undertecknad för visat intresse och hälsar dig välkommen till nästa match – då gästas Borås Arena av Malmö FF.

---

Annons

Trots den massiva pressen fick Elfsborg bara iväg fyra skott mot mål i matchen. Så här ser statistiken ut från matchen:

(Åtvidabergs siffror först)

Skott: 10–10

Skott på mål: 7–4

Hörnor: 7–9

Frisparkar: 8–16

Bollinnehav: 38–62 (%)

Offside: 1–1

Gula kort: 1–1

Röda kort: 0–0

Annons

(Källa: Svenska fotbollförbundet)

90+5) Matchen är slut. Åtvidaberg klarar en poäng mot Elfsborg – och nu är det tungt läge för Boråslaget.

90+3) Hörnan från Nordmark plockas av Gustavsson.

90+3) Vilket skott av Anders Svensson! Han klipper till på halvvolley och Gustavsson gör en drömräddning! Ny hörna för Elfsborg.

90+2) Hörna för Elfsborg efter duell mellan Jawo och Arvidsson.

90) Fyra minuters tilläggstid.

88) Byte, ÅFF: Johan Niklasson in istället för Dejan Doslic.

85) Florén slår ett lågt inlägg mot Nordmark som tar ett felbeslut när han skarvar bollen utanför den högra stolpen. Fanns flera bättre alternativ.

83) Nordmark skjuter utanför i skevt läge efter en underlig bollbana genom straffområdet.

81) Denni Avdic är nära att rinna igenom men Moberg rensar till hörna i sista sekunden – tror alla. Domarteamet tycker dock annorlunda och dömer inspark. Felaktigt beslut, visar reprisbilderna. Elfsborgsspelarna klagar.

Annons

80) Wulff plockar en frispark från Bergström.

75) Jesper Arvidsson tråcklar sig förbi fyra elfsborgare och fixar sedan fram bollen till Kristian Bergström som ordnar ÅFF:s sjunde hörna – att jämföra med Elfsborgs sex.

74) Anders Svensson ordnar hörna. Den plockas sedan av Henrik Gustavsson.

73) Ny down-period för Elfsborg. Spelet har avstannat och tempot sjunkit. Snart dags att höja igen, för det återstår inte överdrivet lång tid...

70) Byte, ÅFF: Emil Härge kommer in istället för Etuwe Prince Eboagwu.

69) Kristian Bergström skjuter ett hårt skott som Wulff räddar.

67) Nyss nämnde Nordmark lättar in bollen mot första stolpen. Amadou Jawo nickar den på Erik Mobergs arm, och hela Elfsborgslägret vill ha straff. Mattsson vinkar avvärjande och efter att ha sett reprisen ger jag honom rätt: Moberg håller armen längs kroppen.

67) Nordmark skaffar frispark från 30 meter och tar hand om den själv.

66) Jojomen, James Keene tar plats som högerback! Johan Karlsson är mittback.

65) Ribbträff av Denni Avdic! Han drar till med ett bra skott med högern. Ribbträff och bollen rakt upp i luften 10-talet meter.

Annons

64) Elfsborg ersätter Martin Andersson med – Fredrik Berglund! Undertecknad tror att James Keene går ned som högerback.

61) Martin Andersson får en mycket billig frispark men vrider till knät. Han är skadad och grinar illa när han bärs ut på bår. Han spelar inte mer i dag.

59) Intressant iakttagelse: Haris Radetinac, som var ÅFF:s största hot offensivt i den första halvleken och också gjorde ÅFF:s mål, har fått gå ner som högerback i samband med att Daniel Hallingström tvingades byta.

58) James Keene drar på sig en onödig frispark mitt på egen planhalva.

57) Amadou Jawo får ett bra skottläge efter hörna. Hans halvvolleyskott – som han har god tid på sig att sikta in – smiter strax utanför till höger om målburen.

56) Martin Andersson ger sig på en offensiv utflykt. Spelar sedan till Keene som slår ett bra inlägg. Bajrami får en halvchans men lyckas inte överlista Gustavsson.

54) Byte i Elfsborg. Johan Larsson har gjort sitt och ersätts av evighetsmaskinen James Keene.

50) Tråkig inledning på den andra halvleken. Tempofattigt och avvaktande från båda lagen.

46) Uppgifter i halvtid gör gällande att Teddy Lucics uttåg efter en kvart i den första halvleken berodde på värk i foten. Han testade på uppvärmningen och gav klartecken, men det höll inte.

46) Oscar Möller ersätter skadade och varnade Daniel Hallingström i hemmalaget.

Annons

46) Andra halvlek är igång! Åtvidabergs tur att starta med boll.

---

Dagens matcher i allsvenskan:

AIK–Djurgården 1–2 (slut).

Brommapojkarna–Halmstad 1–0 (halvtid)

Malmö–Trelleborg 1–0 (halvtid)

Örebro–Häcken 1–0 (halvtid)

Gefle–Kalmar 0–0 (halvtid)

Åtvidaberg–Elfsborg 1–1 (halvtid)

Det mest uppseendeväckande i halvleken är att Elfsborg bara haft ett avslut på mål: Avdic skott som gick in. I övrigt ser statistiken ut så här:

Annons

(Åtvidabergs siffror först)

Skott: 7–6

Skott på mål: 5–1

Hörnor: 5–4

Frisparkar: 5–5

Bollinnehav: 38–62 (%)

Offside: 0–0

Gula kort: 1–1

Röda kort: 0–0

(Källa: Svenska fotbollförbundet)

Annons

---

45+2) Inget mer händer i halvleken. Halvtidsvila nu.

45) Två minuters stopptid i den första halvleken.

43) Stolpträff och ytterst nära hemmaledning! Etuwe Prince Eboagwu nickar hörnan i stolpen. På returen är Viktor Prodell där och skjuter på någon av de tre Elfsborgsspelare som parkerat på mållinjen. På nästa retur skjuter Daniel Hallingström över och får i samma sekvens en smäll mot knät från Anders Svensson. Han får läkarvård och får hjälp av planen.

42) ...och tar ledningen i den samma. 5–4 i hörnor nu.

42) Åtvidaberg kvitterar i hörnstatistiken. 4–4 nu.

41) MÅLET: Emir Bajrami får ett snabbt inkast från Mathias Florén. Bajrami skickar in den mot Denni Avdic som med en liten touch styr bollen i en vacker båge över målvakt Gustavsson. 1–1.

41) MÅÅÅL! Elfsborg kvitterar och Avdic går upp i ensam skytteligaledning!

40) Anders Wikström varnas efter en duell med Bergström på mittplan.

39) Bajrami har varit piggaste elfsborgare under den första halvleken. Även Johan Larsson ser pigg ut – trots att han inte fått många bra bollar mot sig. Han löper ständigt. Däremot ser Anders Svensson och Amadou Jawo inte alls ut som vanligt. De har varit i princip osynliga.

Annons

38) ...men Wulff plockar Bergströms boll enkelt.

37) Åtvidaberg får hörna strax ovanför hörnflaggan på offensiv planhalva. Kristian Bergström vid bollen.

33) Denni Avdic är nära att kvittera. Elfsborgs klart bästa målchans men nicken går någon decimeter utanför Gustavssons vänstra stolpe.

32) Bajrami nära att ordna en ny hörna, men bollen går ut via sidlinjen istället.

31) Hörnan från Bergström tas om hand av – vinden. Den blåser helt enkelt ut över kortlinjen.

30) Bra skott av Anders Svensson! Det täcks dock och Åtvidaberg kan kontra. Ett anfall som slutar med en hörna för hemmalaget. Just nu 3–4 i hörnstatistiken. Men ni vet vad som hände på den senaste hemmahörnan...

29) Daniel Hallingström åker på varning efter duell med Mathias Florén. Hallingström har flera gånger varit nära att bli uppsnurrad av Emir Bajrami, så nu får han ta det lugnt i fortsättningen.

28) MÅLET: Hörnan nickas ned av Alberis da Silva och Haris Radetinac visar bra vilja när han distinkt dunkar in 1–0 – otagbart för Wulff. Svagt försvarsspel av de gula.

27) MÅÅÅL! Åtvidaberg tar ledningen med 1–0.

26) Dejan Doslic trampar över på vänsterkanten och ordnar fram en ÅFF-hörna i kamp med förre Åtvidabergsspelaren Johan Karlsson.

Annons

24) Ny hörna för Elfsborg efter att Bajrami ånyo försökt trolla på vänsterkanten. Ännu en gång blir inte hörnan från Nordmark tillräckligt bra: Gustavsson kommer ut och plockar enkelt bollen.

23) Kristian Bergström är på väg igenom men Daniel Nordmark kommer fram med en tå och stöter bort bollen precis innan Bergström ska skjuta. Wulff slänger sig och tar bollen. ÅFF-spelarna tycker det är hemåtspel men domare Mattsson vinkar avvärjande.

21) Matchens hittills bästa möjlighet, och den är hemmalagets. Haris Radetinac får vandra med bollen och avlossar ett bra skott från straffområdeslinjen. Wulff sträcker ut och gör en bra räddning.

19) Halvchans för Elfsborg. Nordmark löper i djupled och får en höjdboll mot sig. Tar ner den men Alberis da Silva är där och rensar rakt upp i luften. Gustavsson kommer ut och plockar bollen, som inte klassas som bakåtpass.

18) Hörnan blir ofarlig – igen.

18) Emir Bajrami snurrar, vrider, vänder och klurar på sin vänsterkant. Daniel Hallingström lyckas rädda till hörna.

16) Där förkunnas bytet. Teddy Lucic kan inte fortsätta spela, in kommer Martin Andersson.

14) Martin Andersson är enligt uppgift redan på väg in i matchen. Han tvingades utanför startelvan på grund av känningar i baksidan av låret. Osäker på vem som utgår, men det florerar magsjuka i truppen... Ryktas om att det kan vara Jawo som ska gå ut, men då ser inte undertecknad någon anledning till att sätta in Andersson. Låter mer som att Lucic eller Wikström måste lämna.

12) Hörna för Elfsborg istället. Bra tillslag av Nordmark, når Avdic som nickar i marken men sedan över. Bra möjlighet.

11) Hörnan blir ofarlig.

Annons

11) Matchens första målchans. Mathias Florén tappar i en duell med Haris Radetanic, som slår bollen till Viktor Prodell. Denne spelar in bollen mot straffpunkten men Johan Karlsson hinner före sin motståndare och rensar till hörna.

10) Amadou Jawo har en tendens att få mycket stryk och frisparkar i matcherna på grund av – alternativt tack vare – sin snabbhet. Så också nu. Christoffer Karlsson hänger inte med och väljer att kapa Jawo, trots att denne är felvänd och på egen planhalva.

9) Jesper Arvidsson slår bort en passning som Anders Svensson snappar upp. Svenssons passning mot Jawo är dock lika dålig och rinner ut till inkast för Arvidssons Åtvidaberg.

8) Bajrami snurrar i offensivt straffområde men får frispark mot sig – ett beslut som Köpingsonen inte är nöjd med.

7) Inkastet går över till Elfsborg efter att Tobias Mattsson dömt felaktigt inkast för hemmalaget. Anledningen var att det togs från fel position.

6) Hörna, Elfsborg. Nordmark tar hand om den, men ÅFF-försvaret nickar undan lätt. Wikström tvingas rensa till hemmainkast.

5) Det kommer uppgifter om att någon i publiken har tuppat av. Spelet fortgår.

4) Etuwe Prince Eboagwu får en smäll i en duell med Denni Avdic. Ser dock ut på reprisbilderna som att det är ÅFF-spelaren Alberis da Silva som delar ut den värsta smällen mot lagkamraten.

3) Redan nu syns det att Elfsborg kommer tillåtas rulla mycket boll i egen backlinje. Åtvidabergs anfallare gör inga försöka att stressa firma Lucic/Wikström.

2) Denni Avdic tar ned en långboll på bröstet. Är felvänd men vänder om och klipper till på halvvolley. Skottet högt över.

Annons

1) Joakim Wulffs första ingripande är enkelt. Haris Radetinac nickar bakåt mot mål efter ett inkast. Enkelt för Elfsborgs burväktare.

1) Matchen är igång. Elfsborg börjar med bollen i sin ägo.

---

16.59) Klart för start!

16.57) Precis som i Borås skiner solen över Kopparvallen. Återstår att se om spelet blir lika strålande som vädret!

16.56) Sagt och gjort – nu står spelarna uppradade inför Kopparvallens åskådare.

16.55) Spelarna har avslutat uppvärmningen och spelarna ämnar snart vandra in på planen för matchstart.

16.52) Vi närmar oss matchstart! För Johan Karlsson är det här en av årets mest speciella matcher. Elfsborgsbacken har tidigare spelat i Åtvidaberg och får nu återvända till Kopparvallen för första gången. ÅFF har ju som bekant spelat i superettan och är nykomlingar i allsvenskan för året.

16.41) Hemmalaget inledde allsvenskan på sämsta sätt och behövde sex matcher på sig innan årets första mål kom. Sedan har det dock vänt, och nu har laget två raka vinstmatcher i bagaget. Senast var det en övertygande 3–0-seger borta mot Trelleborg. Innan det satte den från Elfsborg utånade vänsterbacken Jesper Arvidsson det avgörande målet i 2–1-vinsten mot IFK Göteborg.

16.34) Åtvidaberg saknar Eric Jangolm Melin. Han är skadad och inte uttagen i truppen. För Elfsborgs del är Johan Sjöberg, Jari Ilola, Stefan Ishizaki och Amadaiya Rennie skadade sedan tidigare. Jesper Florén är tillbaka i full träning men inte uttagen i truppen inför den här matchen.

Annons

16.27) Anledningarna till att trion Martin Ericsson, Martin Andersson och Daniel Mobaeck inte är uttagna i startelvan:

* Martin Andersson har känningar i baksidan av låret . Sitter med på avbytarbänken.

*Martin Ericsson har drabbats av magsjuka och mår så dåligt att han ligger kvar på hotellet.

* Daniel Mobaeck har, också han, drabbats av magsjuka . I dennes fall är bedömningen gjord att han mår tillräckligt bra för att kunna sitta med på bänken. För övriga bänkspelares skull får vi hoppas att Mobaeck inte smittar...

16.24) Magnus Haglund, å sin sida, uttryckte tankarna inför drabbningen så här: "Vi är inställda på en mix av kamp och mer passningsinriktat spel mot Åtvidaberg, något som vi är bra på. Vi ser fram emot en tuff match mot ett lag som är i mycket bra form."

16.23) Åtvidabergs assisterande tränare Jan Carlsson sade följande i dagens BT angående matchen: "Två raka segrar ger oss det självförtroende och kunskap som vi kommer behöva för att slå Elfsborg som är ett mycket bra lag men något svaga på bortaplan."

16.17) Sådär, ja! Nu finns även avbytarna i de båda lagen publicerade. Dags att lägga allt fokus på matchen som stundar!

16.13) Även Martin Ericsson saknas i Elfsborgs startelva. Han finns inte ens på bänken. Anledningen är okänd men undertecknad ska försöka ta reda på den.

16.10) Även hemmalagets elva kan du nu läsa i faktarutan. Jesper Arvidsson, Elfsborgslånet, startar som väntat på vänsterbacksplatsen.

16.07) Elfsborgs startelva finns i faktarutan till höger.

Annons

16.04) Ett par överraskningar i Elfsborgs startelva: Martin Andersson petas, till förmån för Anders Wikström. Dessutom går Daniel Nordmark in från start bredvid Anders Svensson. Lidköpingssonen förpassar därmed namnen Mobaeck till avbytarbänken. Målet vaktas av Joakim Wulff.

15.52) Det går precis som vanligt bra att skicka in frågor och funderingar till oskar.palsson@bt.se. Missar jag något? Vad vill du veta? Hur ser en viss spelare ut?

15.51) Laguppställningarna blir officiella senast 60 minuter före matchstart, och undertecknad har för avsikt att publicera dessa så snart som möjligt.

15.49) Hej! Det är drygt en timma kvar till matchstart på Kopparvallen. Elfsborg har ännu inte tagit någon seger på bortaplan – men tre poäng i dag är i princip ett måste för att inte avståndet till serieledande Helsingborg ska bli allt för stort.

Allsvenskan 2010

Omgång 10 av 30

Åtvidaberg–Elfsborg 1–1 (1–1)

Kopparvallen, 17.00

Mål: 1–0 Haris Radetinac (27), 1–1 Denni Avdic (41).

Varning, Åtvidaberg: Daniel Hallingström. Elfsborg: Anders Wikström.

Domare: Tobias Mattsson.

Åtvidabergs lag:

4–4–2

Henrik Gustavsson (kpt) – Daniel Hallingström (Oscar Möller 46), Erik Moberg, Alberis da Silva, Jesper Arvidsson – Desan Doslic (Johan Niklasson 88), Christoffer Karlsson, Etuwe Prince Eboagwu (Emil Härge 70), Kristian Bergström – Haris Radetinac, Viktor Prodell.

Åtvidabergs avbytare: Gustav Jansson (mv), Bruno Manoel Marinho, Johan Niklasson, Emil Herge, Oscar Möller, Amir Suljic, Paulus Roiha.

Elfsborgs lag:

4–2–3–1

Joakim Wulff – Johan Karlsson, Anders Wikström, Teddy Lucic (Martin Andersson 16, Fredrik Berglund 64), Mathias Florén – Anders Svensson (kpt), Daniel Nordmark – Johan Larsson (James Keene 54), Amadou Jawo, Emir Bajrami – Denni Avdic.

Elfsborgs avbytare: Ante Covic (mv), Martin Andersson, Niklas Hult, Daniel Mobaeck, James Keene, Fredrik Berglund.

Övriga resultat i dagens allsvenska matcher:

AIK–Djurgården 1–2

Brommapojkarna–Halmstad 1–0

Malmö–Trelleborg 2–0

Örebro–Häcken 2–0

Gefle–Kalmar 0–0

Oskar Pålsson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons