Annons
Nyheter

Nyval vållar uppståndelse

Det nyvalet i regionen har vållat viss uppståndelse både hos politikerna i regionen men också hos kommunen. Valnämnden i kommunen kommer plötsligt att få en hel del att göra.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2011

Enligt Göteborgs-Posten kommer kostnaden för regionvalet att landa på mellan 30 och 40 miljoner. Hur mycket det kommer att kosta Ulricehamns kommun vet vi inte ännu. I nästa vecka har förmodligen valnämndens ordförande fler besked.

– Jag vill inte gå ut och kommentera något innan jag vet mer, säger han till UT.

Annons

På Valmyndigheten förklarar Vivan Nilsson att omval i princip går till på samma sätt som det vanliga valet. Kommuner, länsstyrelsen, partier, staten är inblandad. Kommunen brukar stå för vallokal och valarbetare. Förhoppningsvis kommer staten även nu att stå för kostnaden för förtidsröstningen, och tryckkostnaden för valsedlar.

Ann-Christine Simonsson sitter i regionfullmäktige som ledamot för Centern och för henne är det en turbulent tid som väntar.

Hur påverkar omvalet dig?

– Livet blir helt klart annorlunda än vad man tänkt sig under våren. Det kommer att bli mycket jobb med att mobilisera krafter inför ett val igen. Vi kommer se över våra vallöftet och se om vi hållit vad vi lovat, så att vi kan stå för det. Det är väldigt viktigt att så många som möjligt går och röstar så att det blir ett rättvist val.

Vissa verkar oroliga för ett lågt valdeltagande?

– Ja, och då måste kommunen se till att göra det lätt att gå och rösta. Så enkelt och tillgängligt som möjligt.

Vad hade det betytt om Centern fått det sista utjämningsmandatet?

– Jag tror att vi kanske blivit lite starkare i en del förhandlingar. Sen vet jag inte om det påverkat majoritetskonstellationen egentligen. Det är ju inte bara strulet med ”våra” röster som gör att valet görs om utan andra fel också.

Nu blir det omval och kanske nya konstellationer i fullmäktige , nämnder och styrelser, får ni någon arbetsro överhuvudtaget?

– Nej, det jag är rädd för är att vi ska bli lite handlingsförlamade. Det är inte bra att gå i vänteläge, utan jag hoppas att man i regionstyrelsen kan samarbeta och ta viktiga beslut ändå.

Annons

Vem ser till så att allt fungerar egentligen?

– Det man lärt sig efter alla år är att det mesta fungerar ändå. Vi har så pass bra verksamhetschefer och personal att det flyter på, men det blir en onödig oro.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons