Annons
Nyheter

Grimsås affär i konkurs

Efter 13 år ger affärsinnehavaren Ken Schill upp. Matrutan i Grimsås har försatts i konkurs.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2010
Efter 13 år ger Ken Schill upp försöken att driva butiken i Grimsås. ?Jag tror inte folk riktigt fattar vad det här innebär i form av minskad service?, säger han.
Efter 13 år ger Ken Schill upp försöken att driva butiken i Grimsås. ?Jag tror inte folk riktigt fattar vad det här innebär i form av minskad service?, säger han.Foto: Christer Seldevall

I ett av fönstren i intilliggande biblioteket (som också nyligen lagts ner) sitter en A4-lapp från samhällsföreningen med en uppmaning att handla i affären för att på så sätt förhindra en nedläggning. Lappen är daterad november 2009.

Men då var det redan för sent.

Annons

Redan i somras gick proppen ur vad gäller butikens ekonomi. Vilket alltså resulterade i konkursen nu.

För låg försäljning i kombination med sviktande kundunderlag är orsaken.

Inne i butiken börjar hyllorna gapa tomma. I ett litet rum i anslutning till lagerdelen sitter ägaren Ken Schill i möte med konkursförvaltaren.

– Ända sedan jag tog över har jag tjatat om vikten av att folk måste handla här om de vill ha butiken kvar, säger han då UT får en pratstund med honom.

– Men nu är det över. För Grimsås del blir det ingen fortsättning. Men folk i andra samhällen, som fortfarande har kvar sin butik, kan se detta som exempel på vad som kan hända.

Ken Schill berättar att det krävs mycket arbete för att hålla en butik av det här slaget flytande. Definitivt mer än 40 timmars arbete i veckan får man räkna med. Lägre månadslön än vad som kan antas vara normalt samt kortare semestrar är också det pris man får betala.

Om responsen för detta i form av köptrohet uteblir är det lätta att tappa sugen.

– Jag tror inte folk riktigt fattat vad det nu är som händer. Samtidigt undrar man lite om man verkligen bryr sig, suckar Ken Schill uppgivet.

För att kundunderlaget för en affär av det här slaget ska vara tillräckligt krävs att man handlar mer än bara mjölk och en tidning, säger han.

– Att man då och då reser till en stormarknad kan jag förstå. Men vill man behålla affären i den egna orten krävs att man gör sina basinköp i den. Annars bär det sig inte.

Annons

Det är inte bara livsmedelsförsäljningen i Grimsås som nu är hotad. Affären har en rad andra servicefunktioner. Postombud, ATG-ombud, utlämningsställe för systembolaget, apotek samt kontanthantering är uppgifter som Grimsåsborna erbjudits i affären. Vad som händer med denna service nu är i skrivande stund oklart.

Ken Schill håller öppet vissa dagar under nästa vecka.

Vad som händer därefter är det i nuläget ingen som vet.

Matrutan i Grimsås har försatts i konkurs. Men fler förändringar har också skett, vilket inverkar på samhällsservicen. Nyligen stängde biblioteket. Byns pizzeria har också slagit igen.

Kvar finns bland annat en mack, en bilförsäljare, en frisör och en blomsterhandel. Samhällets största arbetsgivare är Nexans.

Enligt SCB är invånarantalet i Grimsås 745 personer (2009-06-30)

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons