Annons
Nyheter

Ystert på Gärdet

Det var nyfiket och glatt när korna på gården Gärdet fick möta vårsolen för första gången i lördags. 500 personer tittade på.
Nyheter • Publicerad 17 maj 2011
En del kor var lite tveksamma när dörrarna öppnades i ladugården i lördags. Men efter att de vant sig vid ljuset vågade de ta klivet ut i hagen.Foto: Anette Westerlund

Det var många som tagit sig till gården Gärdet, Hössna, i lördags när de närmare 140 mjölkkorna skulle släppas ut på grönbete för första gången på säsongen.

– Det är lite tidigt att släppa ut korna redan nu, det finns inte så mycket att för dem att äta än, säger gårdens ägare Lars Petersson.

Annons

Men med lite regn och värme i antågande blir det snart grönt gräs i massor till korna, berättar han.

Sparbankens Klas Holgersson fanns på plats som medarrangör. Han berättade att det publika kosläppet är en bankidé från början:

– Vi ser värdet i att visa hur det är på landet, att barnen får komma ut och se en lantgård. Det är ju det här med det öppna landskapet och en levande landsbygd.

I Sverige i övrigt har det blivit en trend att bjuda in allmänheten till kosläpp. På Strömmaskolan i Sätila för någon vecka sedan sågs kosläppet av ett tusental personer. Men såvitt Mattias Nilsson, också från Gärdet, minns det så var det mjölkgården Vapnö i Halmstad som började med det för några år sedan.

Arrangörer för dagen var LRF och Ulricehamns sparbank.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons