Annons
Nyheter

Wienerbröd och vinnarskallar när kompisgänget träffas för att tippa

En hundring var. Och så lite mer om de gör bort sig. På köpet får de ett tillfälle att umgås och snacka skit.
Nyheter • Publicerad 9 december 2011
Varje lördag träffas Jonas Magnusson, Johan Wengbrand, Per Levinsson, Johan Kåvestam, Christian Sjögren och ibland Fredrik Lindgren (ej på bild) för att fika, tippa och umgås.
Varje lördag träffas Jonas Magnusson, Johan Wengbrand, Per Levinsson, Johan Kåvestam, Christian Sjögren och ibland Fredrik Lindgren (ej på bild) för att fika, tippa och umgås.Foto: Kajsa Kettil

Varje lördag inleder sex drygt 30-åriga killar helgen med en fika ihop. De ses på ett lokalt kafé och bullar upp med bakelser, wienerbröd, kaffe och festis. Det skrattas och skojas, men det är trots allt inget vanligt kafferep. När socker- och koffeinkicken har satt in halas det upp kuponger med jätteliten text. Nu blir jargongen plötsligt lite råare. Den som har prickat rätt kan unna sig att vara lite dryg och tracka de andra. Den som har missat helt får böta en hundralapp.

Det handlar om Stryktipset, Lången och V75. De sex kompisarna Johan Kåvestam, Jonas Magnusson, Per Levinsson, Christian Sjögren, Johan Wengbrand och Fredrik Lindgren lägger varje vecka ihop pengar och tippar gemensamt. För att det är roligt att tippa tillsammans, och för att det ger dem en anledning att träffas.

Annons

En typisk vecka går till ungefär så här: deltagarna håller koll på vad som händer i fotbollsvärlden. Den som är bäst förberedd har också störst chans att tippa rätt. Samtidigt kommunicerar de med varandra via twitter. I början av veckan avhandlas den gångna helgens vinster och förluster. Starka deltagare hyllas och de som inte har lyckats så bra kan vänta lite verbalt pisk. I all välmening, ska tilläggas. Sedan är det dags för uppladdningen inför lördagen. Deltagarna får ansvar för två, tre matcher var. När de sedan ses på lördagen fyller de i kupongens 13 matcher gemensamt. På samma sätt spelar de på Lången och V75.

Tanken är just att de gör det tillsammans. Likt många andra tippare brukar det gå sådär. Men ibland trillar det in en vinst. Som förra veckan. Då prickade Johan Wengbrand in Bomben som gav ett tillskott på 6 000 kronor, och för en tid sedan ledde Jonas Magnussons V75-rad till en liknande summa. Just nu ligger runt 20 000 kronor på ett konto.

– Vi spelar aldrig för pengar vi vinner, utan bara för det vi lägger ihop. Var sjätte vecka betalar man 600 kronor, förklarar Jonas.

Målet är en fotbollsresa. Kassans storlek får avgöra när och vart de åker. Men en storvinst vore ju inte fel.

– Då drar vi till London, Madrid, München, då sitter vi inte här längre. Någon gång måste man ju vinna, drömmer Per Levinsson och möts av skrattsalvor.

Matcherna i Premier League är extra intressanta, tycker gänget. Men de är inte överens om vilket lag som är bäst. Någon tycker Liverpool. Kompisen bredvid skakar uppgivet på huvudet och säger Arsenal. Gång på gång dyker rivaliteten upp. Arga ord men glada ögon. Prestige. För man vill ju inte sabba för laget. En av deltagarna berättar att förra året var han där borta i hörnet så oerhört dålig så att han stängde av sig själv. Nu har han hittat formen igen om får betyget "okej" av de andra.

De är tydligt att de har känt varandra länge, sedan skol- och fotbollstiden. Några spelar fortfarande, andra har gått över till att följa fotboll som åskådare och tippare. Det var för två och ett halvt år sedan de började spela organiserat och regelbundet. Utan spelandet skulle de inte träffas lika ofta.

– Det blir en fast punkt. Det blir ju att man snackar om annat än tips, säger Johan Kåvestam.

– Det är roligt att träffas och snacka och retas lite med varandra. Om vi bara spelade för att vinna skulle vi inte fortsätta, tillägger Per Levinsson.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons