Annons
Nyheter

Weland motsätter sig vägstopp

Stänger kommunen av Sanatorievägen så hotar Weland stål AB att inte bygga ut Nya kurhotellet.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2011

Det har blivit en diskussion mellan Ulricehamns kommun och Weland stål AB (Wsab) om Sanatorievägens framtida status. Enligt den nu gällande detaljplanen skall Sanatorievägen stängas av i höjd med Villa Bogesund och all trafik in till Lassalyckan och övriga anläggningar i området ske via den nybyggda infarten söder om Sporthallen – Idrottsgatan. Något som Wsab nu motsätter sig eftersom man befarar att tillgängligheten till Nya kurhotellet blir på, som man uttrycker det, ett begränsat sätt.

Det har varit ett par möten mellan företrädare för kommunen och Wsab, det senaste 17 augusti. Då fick Wsab klart för sig att detaljplanen är fastställd i god demokratisk ordning och att det beslutet är vad som gäller. Men att kommunen kunde tänka sig en temporär avstängning för att man skulle kunna se hur det fungerar.

Annons

– Nu har vi en möjlighet att testa om Idrottsgatan klarar av trafikvolymen som blir och då tycker jag vi skall ta den, säger kommunalrådet Lars Holmin (M).

– Att Weland Stål AB har synpunkter kan jag till viss del förstå eftersom det tillkommit en del verksamheter som inte fanns när detaljplanen fastställdes 2007.

Det finns alltså farhågor att nya Idrottsvägen inte klarar trafikvolymen?

– Den är mycket trång och om till exempel en buss kanar av vägen och blockerar trafiken, så har vi möjlighet att öppna Sanatorievägen som en reservutgång.

Borde inte Weland Stål AB ha känt till vad detaljplanen innebär?

– Jag var inte så aktiv inom politiken när detaljplanen fastställdes, men min minnesbild är att det var mycket prat om vilket infartsalternativ det skulle bli. Det är väldigt tråkigt att Weland Stål uppfattar det som att kommunen undanhållit information vid försäljningen, men man har ändå en undersökningsplikt som köpare och då borde man i så fall ha reagerat på att det bara finns en väg upp till området.

Då blir det en stängning av Sanatorievägen?

– Ja, men i första läget enbart en temporär sådan. Skulle det visa sig att det blir för mycket stockningar, så blir det första steget att försöka fixa till Idrottsvägen. Hjälper inte det – först då vi kan överväga att öppna Sanatorievägen igen. Men en av huvudanledningarna till att stänga Sanatorievägen är att skapa en säker och trygg kvartersmiljö för de boende i området. Genom att koncentrera trafiken upp till området via den nya vägen uppnår vi detta.

De som bor längs Sanatorievägen har alltså ett hot vilande över sig, trots att de kanske köpt/byggt med detaljplanen i åtanke?

– Även om vi rivit upp asfalten, så hade vi kunnat ändra i detaljplanen och öppnat vägen igen.

Dagen efter mötet med Ulricehamns kommun 17 augusti skickade Weland stål AB en skrivelse till kommunstyrelsen.

Där står:

Weland stål AB är sedan 2004-04-01 ägare till fastigheten Sanatorieskogen 1:38. Det har kommit till vår kännedom att i detaljplanen för Idrottsanläggning vid Lassalyckan, antagen 2007, är beslutat att Sanatorievägen skall stängas av och avslutas med vändplan. Möjlighet till angöring av vår fastighet Sanatorieskogen 1:38 via Santorievägen försvinner om detta genomförs och tillgängligheten begränsas då på ett avgörande sätt. Vår åsikt är att frågan snarast bör tas upp för omprövning och i avvaktan på detta skall Sanatorievägen lämnas i nuvarande skick.

Det är vår bestämda uppfattning att säljaren av fastigheten, Ufsab, borde upplyst om detta förhållande i samband med försäljningen. Förfarandet att utelämna detta i försäljningsprospekt och diskussioner måste betraktas som ett undanhållande av för verksamheten vital information. Om avstängningen av vägen genomförs måste vi från vår horisont överväga att gå vidare med frågan huruvida försäljningen gått rätt till.

Vidare vill vi framhålla att om åtgärden genomförs ser vi stora problem att vidareutveckla verksamheten vid Nya Kurhotellet och vår syn på framtida investeringar förändras radikalt.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons