Annons
Nyheter

Vistaholm växer med fler barn

Antalet barn på föräldrakooperativet Vistaholm i Ulricehamn har ökat de senaste åren. Men dialogen med Ulricehamns kommun om lokalfrågan är ännu inte löst.
Nyheter • Publicerad 14 september 2013
Vistaholm behöver större lokaler för att klara av att ta emot alla de barn som vill gå där.
Vistaholm behöver större lokaler för att klara av att ta emot alla de barn som vill gå där.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Redan i våras kontaktade företrädare för den föräldradrivna skolan Ulricehamns kommun för att diskutera frågan. Behovet av ytterligare lokal kommer att bli aktuellt inför höstterminen 2014.

Frågan gäller dels hur behovet av lokal ska lösas. Men också vad den lösning som väljs får för ekonomiska konsekvenser för skolan.

Annons

Skulle exempelvis en flyttbar förskolebyggnad användas, skulle kostnaden för en sådan bli så hög att det överskrider den nivå som skolan anser sig ha möjlighet att finansiera.

”Det blir dyrare än vad vi får ersättning för, om man räknar med aktuellt antal barn”, skriver Vistaholm.

Vi vill naturligtvis ha möjlighet att ta emot det ökande antalet barn, som vill ha placering hos oss, säger Sara Carlsson, ordförande i föräldrakooperativet.

– Men frågan är hur det inverkar på vår ekonomi. Alternativet är att tacka nej till det ökande antalet barn. I så fall får de hänvisas till Ulricehamns kommun, som då får ordna placering.

Idag hyr Vistaholm en extern lokal, som är placerad utanför skolområdet. Men lokalen har sagts upp. Hyresavtalet löper ut i augusti nästa år.

Att lokaler sagts upp beror dels på placeringen, utanför skolområdet. Men också för att ha en bättre lämpad lokal för verksamheten, samt att få till ett personalutrymme, som idag saknas.

Det är plats för ytterligare drygt tio barn på skolan som behövs.

I dag finns cirka 95 barn inskrivna på Vistaholm. Den uppsagda lokalen borträknad, räcker inte skolans lokaler för att täcka behovet av plats.

Att det saknas personalutrymme bidrar också till önskemålet om ökad lokalyta.

Ett möte mellan Vistaholm och företrädare för kommunstyrelsens arbetsgrupp för lärande och välfärd ska hållas den 16 september.

Annons

”Vi vill självklart kunna ha kvar samma barnantal och verksamhet, men ska inte behöva betala mer än vad vi får bidrag för”, skriver Vistaholm i skrivelsen till Ulricehamns kommun.

Roger Wilhelmsson (M), samtalsledare i kommunstyrelsens arbetsgrupp för lärande och välfärd, har i dagsläget inget besked att ge i frågan.

– Vi kommer att gå på mötet för att lyssna in vad det är Vistaholm vill. Vad som är deras egentliga fråga. Därefter kan vi ta ställning till hur vi kan gå vidare, säger Roger Wilhelmsson.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons