Annons
Nyheter

Viss framgång i kampen mot Sjögull i Viskan

Nu har man nått en bit på väg i kampen mot växten Sjögull, som breder ut sig i Viskan. Men än är inte faran över.
Nyheter • Publicerad 9 september 2011

Det var för fem år sedan som växten Sjögull upptäcktes i Viskan. Det är en näckrosliknande växt som är enormt livskraftig och som snabbt utvecklas och bildar en tät, närmast ogenomtränglig matta av blad och gula blommor.

– Den skadar vår inhemska flora, och kanske fauna också, säger kommunekolog Peter Wredin.

Annons

Det kan till exempel handla om att fiskeätande fåglar inte kommer åt att äta och att det uppstår syrebrist i vattnet som skadar fisken. Till det kommer så kallade socioekonomiska konsekvenser, att vattnet blir otillgängligt för bad, båtar och annat friluftsliv.

Förra året inleddes ett försök att utrota Sjögullen. Då täckte man växterna med tjock svart plast, så att inte solljuset skulle komma åt. Och i sommar gjorde man en uppföljning. Resultatet är blandat.

– Vi har inte lyckats helt. Det har smitit ut på kanterna på några ställen. Nu får vi gå på den igen.

Det var tänkt att de skulle fortsätta kampen redan i juni men av diverse orsaker har insatserna sedan dröjt. Senast var det för mycket vatten.

– Men vi kan inte heller vänta för länge. Vi måste gå på det igen.

Dock har man lyckats rätt väl med de två stora bestånd som har funnits. Det är på de mindre bestånden som man inte har lyckats utrota allt.

Bakgrunden till att Sjögullen hittad till Viskan sägs vara att det följde med frön när någon planterade en röd näckros i Viskan vid Sparbanksbron.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons