Annons
Nyheter

Viskan i unikt översvämningsprojekt

Ett unikt projekt kring Viskan kan få stå modell för hur vi ska klara ett förändrat klimat med högre vattennivåer och mer översvämningar.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2012

I förra veckan gick länsstyrelsen i Västra Götaland ut med information om det som kallas ett pilotprojekt.

Med Viskan som exempel ska man tillsammans med länsstyrelsen i Hallands län ta fram en modell för hur samhället ska klara högre vattennivåer och fler översvämningar.

Annons

– Det är viktigt att samhället tar sitt ansvar och arbetar långsiktigt med anpassning till ett förändrat klimat, säger Sandra Brantebäck som är vattenvårdsdirektör vid länsstyrelsen i västra Götalands län.

Arbetet ska leda fram till en plan för hur de båda länsstyrelserna, tillsammans med de berörda kommunerna Ulricehamn, Borås, Mark och Varberg, ska kunna hantera en ökad risk för översvämningar, men också en ökad risk för torka, samt de skador som dessa kan medföra.

Med betoning på vattenrelaterade frågor, och utifrån olika intresseområden som jordbruk, infrastruktur och energiförsörjning kommer man alltså att ta fram förslag till hur för mycket och för lite vatten kan hanteras genom olika konkreta åtgärder.

Planen kommer att fungera som ett så kallat kunskaps- och planeringsunderlag för till exempel Ulricehamns kommun. Projektet pågår under våren 2012 och sker i nära samarbete mellan länsstyrelserna och kommunerna.

Sofia Refsnes vid vattenvårdsenheten på länsstyrelsen i Västra Götaland är nöjd med samarbetet med kommunerna så här långt.

– Det finns ett stort intresse och engagemang hos kommunerna vilket är mycket viktigt för att projektet ska nå framgång, säger hon.

Projektet anses alltså vara ett pilotprojekt. Enligt länsstyrelsen har inget liknande gjorts för ett helt avrinningsområde tidigare. Och en av kärnpunkterna med det här projektet är enligt länsstyrelsen att skapa en helhetssyn kring hanteringen av klimatförändringar.

Genom att utgå från hela avrinningsområdet och ta med flera olika intressen i beräkningarna hoppas man undvika oväntade konsekvenser. Målet är att projektet ska skapa en vägledning för andra avrinningsområden.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons