Annons
Nyheter

Vinsarp visade trädgården

Det var många som ville se godset Vinsarps vackra trädgård när den var öppen för allmänheten i söndags. Trädgårdsmästare Nilla Bygdén fyllde tre guidade visningar där hon pratade lite om godsets historia, men allra mest om trädgården och dess utformning.
Nyheter • Publicerad 24 september 2013
De dubbla raderna med lindar ska senare klippas till så de får formen av en tunnel.
De dubbla raderna med lindar ska senare klippas till så de får formen av en tunnel.Foto: Anette Westerlund
Mitt i köksträdgården står en liten fontän som central punkt mellan de olika gångarna.
Mitt i köksträdgården står en liten fontän som central punkt mellan de olika gångarna.Foto: Anette Westerlund
Nilla Bygdén är trädgårdsmästare på Vinsarp. Hon höll i de guidade turerna under söndagen.
Nilla Bygdén är trädgårdsmästare på Vinsarp. Hon höll i de guidade turerna under söndagen.Foto: Anette Westerlund
Den stora blomman som är nästan överblommad heter Svart nysrot och är en av trädgårdsmästare Nilla Bygdéns favoriter i barockträdgården.
Den stora blomman som är nästan överblommad heter Svart nysrot och är en av trädgårdsmästare Nilla Bygdéns favoriter i barockträdgården.Foto: Anette Westerlund
Foto: Anette Westerlund
Foto: Anette Westerlund
Stenhuset i all sin prakt.
Stenhuset i all sin prakt.Foto: Anette Westerlund
Börje Ignell och Lillemor Holmberg fick smaka på vindruvor i växthuset.
Börje Ignell och Lillemor Holmberg fick smaka på vindruvor i växthuset.Foto: Anette Westerlund

Kallt, grått och regn som hängde i luften hindrade inte trädgårds- och historieintresserade från att komma till Vinsarp i söndags. Redan strax efter klockan 10 på förmiddagen började det bli fullt på parkeringen vid gårdens lada. Sedan kom besökare i strid ström under hela dagen. Eftersom det var trädgården som var huvudattraktionen för dagen, var inga byggnader öppna för allmänheten.

De gick dock att se utifrån och de guidade visningarna började med ett stopp utanför det gamla stenhuset som är ungefär samtida med Torpa stenhus. Nilla Bygdén berättade kort om dess historia och om trapphuset som byggdes till på 1930-talet. Runt 1950 ägdes det av den kände skådespelaren Hasse Ekman som enligt sägnen ska ha suttit inne i stenhuset och skrivit manus till filmer och pjäser.

Annons

Nästa stopp på den guidade turen var mellan huvudbyggnaden och sjön, där det ligger en ganska nyanlagd barockträdgård. Egentligen uppfördes den redan på 1920-talet av Einar von Strokirch som då ägde godset, men sedan växte den igen av någon okänd anledning. Förra året bestämde sig den nye ägaren Jan Sjögren för att anlägga den igen och använde då den gamla skissen med de symmetriska formerna från förr, som är en av barockens kännetecken, fast på ett modernt sätt. Då planterades blommor som drivits upp i växthuset i de formade rabatterna. Idag är de utbytta mot perenner. Vid sidan om dem står två rader med parallella lindar. Dessa ska så småningom klippas till så att det formar en tunnel. I vår kommer det också att blomma i rabatterna, tack vare de lökar som Nilla Bygdén satt i veckan.

– Jag älskar lökar. Just för att det är så härligt se dem komma under våren. Och så har man ofta glömt vad det är man planterat.

En bit ifrån byggnaderna ligger det ganska nyrenoverade växthuset. Där drivs det mesta upp som sedan flyttas ut i rabatterna om våren. Då blir huset istället växthem för tomater, gurka och chili. Och så röda vindruvor. Söta och goda, tyckte besökarna som kunde få ett smakprov både av dem och den egenhändigt odlade physalisen, som vanligtvis brukar ha en varm gul ton, men som i Vinsarps version är bra nära vita. Köksträdgården lockade till många frågor och Ervin Finke ville veta hur Nilla lyckats driva upp sina pumpor. Det blev en diskussion som slutade utan ett exakt svar.

Utanför ligger köksträdgården där Nilla Bygdén odlar dill, pumpor och rödkål, bland annat. Nilla berättade att allt som odlas används av familjen och till konferensverksamheten som drivs på gården.

Och Ulricehamns trädgårdsförenings ordförande Sven-Gunnar Josefsson, arrangör tillsammans med studieförbundet NBV, var mycket nöjd.

– Vi har ju velat komma hit länge, men det har inte gått. Nu blev det så i år och det är ju så klart roligt.

Vinsarp är en herrgård i Dalum och kallas i litteraturen för en befäst sätesgård. Av den består nu en ett fyrkantigt stenhus som byggdes i mitten av 1400-talet.

Byggnaden består av en källarvåning och en större sal däröver.

Gården hette först Tummatorp, men fick namnet Nya Vinsatorp då Vinstorpaätten flyttade sin sätesgård dit från Böne.

På 1500-talet ägdes gården av släkterna Gyllenstierna och Ulfsparre.

Från 1701 till mitten av 1800-talet ägdes den av släkten Fägerskiöld.

1919 köptes stället av Einar von Strokich.

1931-1948 ägdes stället av Göran Georgsson Silfverswärd

1952 köptes gården av Hasse Ekman

Idag ägs Vinsarp av Jan Sjögren, som också äger Lönnarps gård.

Anette Westerlund
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons