Annons
Nyheter

Vindkraftsbeslut klart på tisdag

På tisdag väntas miljö- och byggnämnden godkänna 18 nya vindkraftverk i kommunen.
Nyheter • Publicerad 2 december 2011

Turerna kring framtida vindkraft har varit långa, och åsikterna starka. Vindkraftsbolagen vill en sak – boende i närheten en annan. På tisdag blir det definitivt klart om företaget Eolus vind får anlägga 18 vindkraftverk på tre områden i kommunen. Då sammanträder miljö- och byggnämnden och tar ställning till om den ska godkänna ansökningarna eller inte.

De föreslagna vindkraftsparkerna ligger vid Marbäck, Duvered och på Galtåsen. Marbäck är ett så kallat A-område, det vill säga en sammanhängande yta som bedöms passa bra för storskalig vindkraft. Åtta av de nio planerade verken ligger inom detta område, och det nionde ligger ett 100-tal meter öster om de övriga. Verken i Marbäck kommer att vara 170 meter höga med en effekt på 2,5 megawatt var.

Annons

Grannar har klagat över att buller och skuggor kan störa. De tycker även att vindkraftverk kommer att förfula området.

Enligt kommunens tjänstemän är verken tänkta att placeras i skogen och bara synas från höga platser i och kring samhället. De bedömer därför att de smälter in i landskapet.

Även grannar till vindkraftsparkerna på Galtåsen samt boende i Duvered har framfört åsikter (se separat artikel om Duvered). Tjänstemännens bedömning är ändå att nyttan av vindkraftverken är större än de eventuella störningar de kan ge. Inget av verken väntas ge starkare ljud än tillåtna 40 decibel. Några av dem riskerar att skugga hus i närheten, och ska därför utrustas med datorer som slår av vindkraftverket om de skuggar för mycket.

Vindkraftverken öster om Ulricehamn får enligt förslaget vara 150 meter höga. Men enligt miljöchef Pär Norgren behöver inte höga verk låta starkare än lägre.

– Ju större verk desto långsammare snurrar vingarna och då låter de mindre. Dessutom är de höga längre från marken, säger han.

Eftersom det rör sig om relativt stora anläggningar behöver kommunen få in dels en anmälan och dels en ansökan om nybyggnad av samtliga vindkraftverk. Anmälan omfattas av miljöbalken och ansökan om nybyggnad gäller bygglov. På tisdag tas beslut i alla aktuella ärenden.

– Vi får se vilket beslut nämnden fattar. Sedan får man vänta tre veckor och se om någon överklagar beslutet, säger Pär Norgren.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons