Annons
Nyheter

Vilt slagsmål utanför Ica

Under tisdagseftermiddagen drabbade ungdomar samman i ett stort slagsmål utanför Ica.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2011

– Det var ett ordentligt slagsmål med många inblandade, säger Stefan Gustavsson från polisen i Ulricehamn.

Bråket skedde vid 16-tiden mitt i eftermiddagsrusningen utanför Ica och ett tiotal personer ska ha varit direkt inblandade.

Annons

Polisen fick kalla på förstärkning från Borås för att hålla ordning och totalt var det fyra patruller på plats. Polisen tvingades också föra bort personer från platsen.

– Det blev ett väldigt tumult, vi fick också genomföra ett antal avlägsnanden, säger Stefan Gustavsson.

En av ungdomarna ska ha varit beväpnad med kniv och är nu misstänkt för brott mot knivlagen.

Ingen av ungdomarna skadades allvarligt men flera fick lättare skador och ambulansen var på platsen och plåstrade om i alla fall en av de inblandade.

På onsdagen hade händelsen resulterat i fem polisanmälningar om misshandel.

Flera av de som var inblandade i misshandeln var i 19-årsåldern men på platsen sägs det ha funnits både äldre och yngre som var mer eller mindre inblandade i händelseförloppet.

Är ni oroliga för ytterligare bråk?

– Det är vi lite oroliga för eftersom de inte gav sig igår, det känns som att de inte är klara, säger Stefan Gustavsson.

Har det varit något liknande bråk i Ulricehamn förut, så här stort och offentligt?

– Spontant kan jag nog säga nej, men vi har ju haft liknande bråk, vid skolor och så, sedan får vi väl gå tillbaka i tiden. Det har varit ordentliga slagsmål men det var på 90-talet när det var lite stökigt på Gågatan, säger Stefan Gustavsson.

Annons

Bakgrunden till bråket tros enligt polisen vara en skadegörelse av en bil under helgens stora ungdomsfest i Timmele. Det blev ett stort bråk också under festen.

Händelsen ansågs av något skäl inte utagerad bland ungdomarna och spänningarna eskalerade, ledde till bråk på Tingsholmsgymnasiet tidigt på tisdagseftermiddagen och kulminerade alltså senare nere vid Ica.

Per Ebenfeldt har tidigare jobbat som fältsekreterare på kommunen men är nu projektanställd som drogförebyggande samordnare.

Under onsdagen var han på Tingsholmsgymnasiet för att prata med de inblandade och vid behov medla.

Enligt Per Ebenfeldt är händelsen på festen bara en del av förklaringen. Det är sällan någon enskild händelse som leder till sådant här.

– Situationen bland ungdomar går lite i vågor, och just nu är det rörigt och turbulent, det har uppstått många situationer som man skulle behöva ta i.

– Min erfarenhet är att i 99 fall av 100 är det missuppfattningar som orsakar sådant här. Man tror att någon har sagt eller gjort något. Tar man sig bara tid att lyssna till alla sidor brukar sådant här lösa sig, säger Per Ebenfeldt som också efterlyser mer uppsökande verksamhet.

Just nu finns det till exempel en vakant fältsekreterartjänst, som hade behövts.

– Det hade behövts resurser för detta, för att jobba ihop med skola och polis, med de här gängen.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons