Annons
Nyheter

Ville stänga asylboendet – hänvisade till ”personliga skäl”

Företaget som driver asylboendet i Tvärred övervägde att stänga verksamheten tidigare än planerat. Men efter diskussion med Migrationsverket är beskedet att boendet kommer att drivas vidare enligt avtal.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2015

Det var i förra veckan som företaget Örnen Öland AB, som driver asylboendet på Majblommegården, kontaktade Migrationsverket med beskedet att företaget tänkte stänga boendet i Tvärred i förtid, ”av personliga skäl”.

På Migrationsverkets presstjänst vill man inte gå in på några detaljer kring orsaken till beskedet.

Annons

– Men det har ju varit en del turer kring boendet, som en av Migrationsverkets presskommunikatörer säger.

Inte heller Mikael Hedén, vd för Örnen Öland AB, vill gå närmare in på orsakerna till varför han ville stänga.

– Det var av personliga skäl. Men ledningen för Majblommegården ville fortsätta verksamheten. Jag valde då att gå dem till mötes. Därför tog jag tillbaka beskedet om uppsägning, säger han.

Efter samtal med Migrationsverket är beskedet att avtalet ännu inte har upphävts utan löper enligt tidigare överenskommelse.

Mikael Hedén förnekar att det skulle handla om någon form av hot, som motiv till att vilja avsluta verksamheten vid Majblommegården.

Migrationsverket hann dock meddela Ulricehamns kommun att boendet skulle stänga tidigare än planerat. Informationen lämnades eftersom det finns ett kommunalt ansvar för att ordna skolgång samt förskola för de barn som bor i kommunen.

Magnus Andersson, IFO-chef i kommunen, bekräftar informationen från Migrationsverket.

– Det har varit en del oklarheter, men senaste beskedet är att boendet ska drivas vidare, säger han.

Johanna Svensson, samordnare för den grupp som arbetar ideellt med att stötta de boende på Majblommegården, nåddes av beskedet bara en timme efter att hon haft ett möte med Ulricehamns kommun om boendet.

– Min första reaktion var att det var olyckligt, med tanke på att vi samma kväll skulle ha ett möte om hur arbetet inför våren skulle läggas upp. Nu blev det istället ett möte om hur verksamheten skulle avslutas, säger Johanna Svensson.

Annons

Dagen efter kommer kontrabud; nu är beskedet att asylboendet inte ska stängas utan drivas vidare.

– Det blev något av ett antiklimax, säger Johanna Svensson.

Hur ser du på de olika beskeden inom så här kort tid?

– Det försvårar vårt arbete. Det gör det svårt att ta nya tag. Fast nu har är vi ändå igång med vår planering, säger hon.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons