Annons
Nyheter

Vildsvin kräver samarbete

Vildsvinen kommer och då behövs det en strategi för att hålla stammen under kontroll. Det var huvudtesen vid Henrik Barnekows föredrag för Redvägsjägarna.
Nyheter • Publicerad 5 maj 2010
Henrik Barnekow höll ett informativt och kanske tankeväckande föredrag i Dalums församlingshem om vildsvin.
Henrik Barnekow höll ett informativt och kanske tankeväckande föredrag i Dalums församlingshem om vildsvin.Foto: Leif Fjellström

Vildsvin blir allt vanligare i framför allt södra Sverige och är även väl etablerat i Ulricehamn och Tranemo kommuner. Än så länge är det mycket sporadisk förekomst norr om r40 men enligt alla bedömare så är det bara en tidsfråga innan Redväg får en fast stam. Därför var det inte direkt förvånande att tisdagens informationskväll om just vildsvin lockade många intresserade åhörare till Dalums församlingshem. Arrangörerna Redvägs jaktvårdskrets och Studiefrämjandet hade fått jaktvårdskonsulent Henrik Barnekow från Jägareförbundet i Skåne att komma och delge sina erfarenheter från vildsvinens framfart i de sydligare landskapen.

Henrik Barnekow, som alltså varit med från början av vildsvinens etablering i Skåne, inledde med att förklara för de intresserade åhörarna att de egentligen inte hade en aning om vad som väntade när vildsvinen kommer.

Annons

– I början är man glad över ett nytt vilt som erbjuder många jakttillfällen. Men när det efter ett par år börjar bli ett krav att jaga vildsvinen för att hålla stammen under kontroll, så är det plötsligt inte lika roligt längre. Ni tror kanske inte att man kan uppleva det som ett påhäng, men så kommer det att bli, säger Henrik Barnekow.

Under det drygt två timmar långa föredraget berättade Henrik Barnekow bland annat också om vildsvinens sociala struktur, vilka djur man skall inrikta jakten mot och vilka misstag som är de vanligaste man gör vid vildsvinsjakt.

– Det viktigaste är ändå att ni samarbetar över gränserna. För annars kommer ni att tappa kontrollen helt.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons