Annons
Nyheter

"Vi försöker så långt det är möjligt"

Stora ansträngningar görs för att lösa sommaren så bra som möjligt för barn och föräldrar, säger barn- och utbildningschefen Göran Nyman.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2010

Men det är mycket svårt att lösa sommaren så att alla barn i kommunen får bekant personal hela tiden, säger han.

– Jag har full respekt för att folk har uppfattningar om förskoleverksamheten och jag kan förstå att barn reagerar olika genom att behöva placeras på en annan förskola och tillsammans med personal som barnen inte möter i den ordinarie verksamheten.

Annons

– Men det är oerhört många barn som har semester i och med att föräldrarna har semester, och det tror jag också är väldigt viktigt, att barnen får vara med sina föräldrar under sommaren. Men det innebär att vi har väldigt få barn under juli månad.

De är förstås medvetna om problematiken och reglerna, säger han, och de gör vad de kan. Samtidigt har de ett ansvar att hantera sina resurser på ett bra sätt, för det gynnar i slutändan barnen.

Han anser att de uppfyller de regler och krav som ställs på dem, men han säger också att det är viktigt att frågan nu prövas.

Från Skolverkets hemsida, kapitlet om lagar och regler

Personalen i förskolor och fritidshem har rätt till semester som alla andra men det finns ingen bestämmelse som ger en kommun möjlighet att samtidigt stänga all förskoleverksamhet (dvs. förskola och familjedaghem) och skolbarnsomsorg (dvs. fritidshem och familjedaghem). I 2 a kap. skollagen anges kommunens skyldighet när det gäller att tillhandahålla plats. Här ges en kortfattad information om de krav som skollagen ställer.

Sommaröppna alternativ

Att barn erbjuds plats på ett sommaröppet alternativ är acceptabelt under förutsättning att man tar hänsyn till barnens behov av trygghet och kontinuitet. Barn kan till exempel inte känna sig trygga om personal och miljö är helt obekanta. För att lösningen ska vara realistisk för familjen krävs också att förskolan/fritidshemmet ligger inom ett rimligt avstånd från barnets hem.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons