Nyheter

”Vi är för dåliga på ledarskap”

Kunskapsnivån är för låg hos kommunens chefer. Det menar kommunstyrelsens vice ordförande Mattias Josefsson. För att få ner antalet sjukskrivningar bland kommunanställda planerar man nu att vidareutbilda cheferna i ledarskap och arbetsmiljö.
Nyheter • Publicerad 17 april 2014

– 120 procent är för mycket, det kan man inte komma ifrån.

Mattias Josefsson är bekymrad över hur sjukskrivningstalen bland kommunanställda utvecklats i Ulricehamn. Till viss del tror han att det beror på en generell trend i landet, en osäkrare arbetsmarknad med mer press på de anställda gör att sjukskrivningarna ökar.

Men det har även funnits brister i hur kommunen skött sina verksamheter menar han. Ett stort problem är att kommunens enhetschefer inte är tillräckligt bra på ledarskap och kan för lite om arbetsmiljö.

– Kommunen behöver bli bättre på att styra sina verksamheter, och det vi har kunnat se rent generellt är att det finns brister i ledarskap, säger han.

För att komma tillrätta med problemen planerar man nu en storsatsning på att vidareutbilda kommunens chefer under 2014. Ledarskapet måste bli tydligare, och cheferna måste få bättre kunskaper om de arbetsmiljöregler som gäller.

Genom att förbättra kunskapsnivån hos cheferna hoppas han att arbetsmiljön på enheterna ska bli bättre, så att sjukskrivningstalen slutar öka.

– Det är vad vi kan göra från politikerhåll nu. Sedan ska vi såklart gå vidare, men det är det olika förutsättningar för olika enheter, så då får förvaltningarna ta över, säger Mattias Josefsson.

Love Ahlstrand
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.