Annons
Nyheter

Verksamhetschefen: ”Det är bra att patienter anmäler”

Verksamhetschefen för kvinnokliniken på Säs kan inte kommentera det enskilda ärendet, men tycker att det är olyckligt vad Malin Hedlund var med om.
– Det är bra att patienter påtalar om de upplevt något fel, det är ett av flera system vi har för att göra förbättringar, säger Erica Cedervret Nilsson.
Borås • Publicerad 3 oktober 2020 • Uppdaterad 5 oktober 2020
Erica Cedervret Nilsson. Pressbild
Erica Cedervret Nilsson. PressbildFoto: Pernilla Lundgren VGR

På Södra Älvsborgs sjukhus föder cirka 3 000 kvinnor barn varje år. I vissa fall, cirka två procent av alla förlossningar, blir det som för Malin Hedlund, att moderkakan inte kommer ut.

Om det krävs en manuell placentalösning, alltså att läkare måste gå in och lossa moderkakan från livmoderväggen, finns det beprövade metoder för att utföra ingreppet. Det menar Erica Cedervret Nilsson, verksamhetschef på kvinnokliniken på Säs.

Annons

– Man gör en skrapning, det är ett operativt ingrepp. Efter en manuell placentalösning finns det risk för infektion i livmoderslemhinnan (endometrit) och en större risk för blödningar. Men jag kan inte svara på hur vanligt det är med komplikationer efter ett sånt här ingrepp, säger hon.

Den första operationen beskrevs som lyckad i Malins journal och som att hela moderkakan hade avlägsnats. Trots det såg läkaren som opererade Malin vid det andra tillfället tydliga tecken på placentarester, enligt journalen.

– Jag kan inte kommentera det enskilda ärendet men det jag kan säga är att våra läkare alltid försöker vara noga och få ut allt under sådana här ingrepp. Man avslutar inte en skrapning om man tror att det finns rester kvar.

I brevet som kvinnan fick så står det att man ”misstänkte placentarester” efter andra operationen. Varför de skilda formuleringarna?

– Det är olyckligt att det blev olika formuleringar. Men det går inte att säga att materialet som kom ut är koagulerat blod, hinnrester eller placenta.

Varför gjordes ingen analys av materian som kom ut efter skrapningen?

– Det är inte något som vi gör rutinmässigt.

”Det är ovanligt att man behöver göra ett extra ingrepp efter en manuell placentalösning, men det förekommer. Det är olyckligt att kvinnan råkat ut för det.”
Erica Cedervret Nilsson, verksamhetschef kvinnokliniken

Hade ni kunnat förbereda mödrarna mer för eventuella komplikationer?

– Alla som fött barn får chans att gå igenom sin journal efter förlossning och vi informerar dem om att de ska vara observanta på avslaget, alltså de blodiga flytningar som kommer efter förlossning. Vi ber dem kontakta oss om man får feber, känner smärta eller om man plötsligt får en mycket riklig blödning. Det finns inte några andra specifika råd att ge efter att en kvinna gått igenom en manuell placentalösning och även om man inte gått igenom ett sådant ingrepp finns det risk för liknande komplikationer.

Hade ni kunnat göra något annorlunda för att förhindra att kvinnor ska gå igenom två operationer och en tömning av livmodern?

Annons

– Det är ovanligt att man behöver göra ett extra ingrepp efter en manuell placentalösning, men det förekommer. Det är olyckligt att kvinnan råkat ut för det. Läkarna har försökt få ut alla rester vid skrapningarna och efter det finns det risk för kvarvarande blod som i sin tur kan leda till blodfylld livmoder. Så jag ser inte att vi hade kunnat göra något annorlunda.

Efter den första operationen missade läkaren att sy kvinnan medan hon var under narkos. Läkaren började sedan sy innan bedövningen börjar verka. Har händelsen anmälts?

– Om patienter påtalar att de upplevt något fel, då skriver vi en avvikelse om det och gör en händelseanalys. Det är bra att patienter anmäler för det är ett av de system vi har för att se till att något liknande inte händer igen, säger Erica Cedervret Nilsson.

Lovisa HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons