Annons
Nyheter

Varning för högt vattenstånd

Allvarligt men stabilt. Det är räddningstjänsten i södra Älvsborgs bedömning med anledning av klass 3-varningen för Sjuhärad.
Nyheter • Publicerad 15 december 2011
Tog båten till bussen.
Tog båten till bussen.Foto: 
Foto: 
Hårt väder för kollektivresa.
Hårt väder för kollektivresa.Foto: 
Blöt båtplats.
Blöt båtplats.Foto: 

Det var under torsdagen som SMHI gick ut med en klass 3-varning för extremt höga flöden i Ätrans nedre och mellersta delar.

En klass 3-varningen är mycket ovanlig och innebär att mycket extremt väder väntas, med stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Annons

Varningen var aktuell också under fredagen. Vid niotiden på fredagsmorgonen gör Lennart Cedervärn, stabschef vid räddningstjänsten i södra Älvsborg, följande bedömning.

– Läget är stabilt men allvarligt. I vårt område ser vi ingen överhängande risk för att akuta situationer ska uppstå med anledning av klass 3-varningen.

– Man tappar Åsunden på så mycket som man kan redan, säger Lennart Cedervärn.

Han nämner Limmared där det den gångna helgen var problem med höga vattenflöden. Men här har situationen stabiliserat sig.

Parallellt med klass 3-varningen har även en klass 1-varning utfärdats för Sjuhärad. Denna avser varning för höga flöden i medelstora och stora vattendrag i västra Götaland.

I måndags gick Trafikverket ut med en varning för väg 1818 mellan Rångedala och Nitta, i båda riktningar. Översvämning med begränsad framkomlighet gäller för sträckan Rångedala-Varnum.

Då UT kör i området ser vi svarta åskmoln mot Nitta-hållet. Strax utanför Hökerum lyses himlen plötsligt upp av en blixt. Den följs av kraftigt snöfall, med inslag av hagel.

Vägen mot Rångedala är omgärdad av delvis vattensjuk mark. Snön fortsätter falla, om än inte lika intensivt.

Några röda stugor mellan vägen och sjön är drabbade av översvämning. För att nå dem behövs höga stövlar, eller båt. På en av stugorna har vattnet nått upp till verandan.

Här och var är också vägen delvis lagd under vatten. Vid en busshållplats guppar en roddbåt.

Enligt SMHIs senaste prognos väntas inga större nederbördsmängder de närmaste dagarna i Sjuhärad. Men samtidigt befaras de höga vattennivåerna kulminera torsdag-fredag.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons