Annons
Nyheter

Vargmöte i Svenljunga

I dag hålls ett möte i Svenljunga om att området kan komma att pekas ut som lämpligt att flytta varg till.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2011
En vuxen varg ska placeras ut någonstans i södra Sverige. Runt Svenljunga eller i marker mellan Töreboda och Karlsborg är de två hetaste alternativen.
En vuxen varg ska placeras ut någonstans i södra Sverige. Runt Svenljunga eller i marker mellan Töreboda och Karlsborg är de två hetaste alternativen.Foto: ERIK YNGVESSON / SCANPIX

Åtta länsstyrelser har fått i uppdrag av regeringen att peka ut två områden var som anses lämpliga att flytta vuxen varg till. Detta ska vara klart innan 31 oktober.

Att man vill flytta vargar beror bland annat på att vargstammen i Sverige är inavlad. Därför vill man sprida de för mångfalden så viktiga invandrade vargarna.

Annons

– Vad jag förstår vill man se till att de passerar renbeteslandet utan att ställa till skador, säger Anita Bergstedt-Söderström på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Till saken hör förstås att vargar rör sig över stora områden och inte alltid håller med människorna om vad som är en lämplig plats att bosätta sig på.

– Vi har ju väldigt lite statistik om sådant här, man flyttade två i våras och båda gick väldigt långt, den ena är nästan tillbaka där man hämtade henne, säger Anita Bergstedt-Söderström.

Två områden i Västra Götaland har föreslagits bli sådana här utpekade områden. Det handlar om Svenljunga samt ett område i Karlsborg och Töreboda kommuner.

I båda fallen hålls möten för att få till en dialog med berörda. Båda mötena hade på måndagen fått ett hundratal anmälda.

På mötena ska det finnas tid för både information och frågestund.

En av dem som ska gå är Sture Karlsson från Marbäck. Han är lantbrukare med ett 60-tal kor. Att flytta varg till Svenljunga vore en "katastrof" anser han.

Främst för alla dem som har djur på bete.

– De äter kanske inte upp en ko, men de skrämmer djuren, man kan aldrig vara lugn för någonting längre i så fall.

Men varg i området skulle även påverka sådant som jägarna och deras hundar, friluftslivet, och antalet viltolyckor.

Annons

– Det är många mer än jag som är mer förbannade än jag. Det kommer bli fullt hus där nere på mötet och mer ändå.

Han tycker det finns bättre platser för vargen än Svenljunga.

– Det vore lämpligare att ha varg i norra Sverige där man är van. Det går inte att trycka in varg här, det är trångt som det är, det fungerar inte.

Mötet börjar klockan sex på tisdagskvällen i Östra Frölunda medborgarhus.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons