Varg dödade flera får nära Kölingared i Ulricehamns kommun
Länsstyrelsen i Västra Götaland gick ut med nyheten om vargangreppet under fredagen och under eftermiddagen fick UT tag på Nelly Grönberg, som är inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen.
– Det är ett angrepp från varg på får i trakten kring Kölingared. När besiktningspersonerna kom fanns det fyra döda får och sex skadade på platsen. Man bedömde att skadorna var av den graden att fåren inte kunde leva vidare, säger Nelly Grönberg.
De sex skadade fåren fick därför avlivas. Totalt var det alltså tio tackor som dog till följd av vargangreppet.
Nelly Grönberg berättar att det var djurägaren själv som upptäckte angreppet och kontaktade länsstyrelsen under torsdag eftermiddag. Besiktningen ägde sedan rum på fredagen.
– Det första vi gör är att konstatera vilket som är det skadegörande djuret, om det är lodjur eller varg. I det här fallet har vi även topsat för att se om det går att ta reda på vilka individer som har utfört angreppet, säger Nelly Grönberg.
I nuläget går det inte att säga om den eller de vargar som utfört angreppet kommer från den närliggande Brängenreviret.
Nelly Grönberg förklarar att just Kölingaredstrakten ligger i utkanten av reviret, och att revirgränsen ändras från år till år.
– Förra säsongen när de hade valpar var Kölingared inte en plats som vi hittade dem på. Hur det ser ut just den här säsongen vet vi inte.
Hittills har inga angrepp på tamdjur från Brängenvargarna rapporterats. Finns det någon teori om varför ett vargangrepp sker i det här området just nu?
– Nej, det går inte att ha några teorier om det. Det revirmarkerande paret i Brängen har aldrig gjort något angrepp på får. Vi behöver invänta analyssvaren för att se vad det är för individ.
Efter en vargattack bistår länsstyrelsen djurägaren med åtgärder för att förhindra ytterligare attacker. I fallet i Kölingared har de bland annat satt upp så kallat lapptyg för att skrämma bort vargen om den återvänder.
– Efter ett angrepp är det en förhöjd angreppsrisk. Om det finns en vargindivid som gjort ett sånt här angrepp är den något mer benägen att angripa igen nästkommande veckor, säger Nelly Grönberg.
Vad bör djurägare i det här området göra nu när en attack har skett?
– Om man har möjlighet att ta in sina djur på natten är det en god försiktighetsåtgärd. Man kan också ringa oss och be om råd kring till exempel stängsel och skrämmor om man känner sig ängslig.
Brängenreviret delas med länsstyrelsen i Jönköping.
Richard Larsson är vilthandläggare och berättar att de har kontakt med Västra Götaland kring situationen.
– Vi har löpande kommunikation när det gäller händelser som sker nära. När ett angrepp är besiktigat skickar vi ut information via sms till djurägare i de kommuner som angränsar till platsen, säger Richard Larsson.
Kan det bli aktuellt med skyddsjakt?
– Det är det för tidigt att säga något om.