Annons
Nyheter

Vårdpersonal trötta på att städa

Undersköterskorna som jobbar natt på Ryttershov har tröttnat på att även vara städpersonal.
– Vi är undersköterskor inte lokalvårdare, säger Monica Uddén.
Nyheter • Publicerad 11 maj 2010
Ryttershovs undersköterskor har tröttnat på tungt städarbete vid sidan av sina egentliga vårduppgifter. Första raden från vänster Taimi Pulkkinen, Ylva Magnusson, Monica Uddén. Andra raden: RosMarie Halvarsson, Mia Johansson. Längst bak: Ewa Claesson.
Ryttershovs undersköterskor har tröttnat på tungt städarbete vid sidan av sina egentliga vårduppgifter. Första raden från vänster Taimi Pulkkinen, Ylva Magnusson, Monica Uddén. Andra raden: RosMarie Halvarsson, Mia Johansson. Längst bak: Ewa Claesson.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Sedan 2002 när Ryttershovs lokalvårdare gick i pension har städningen blivit nattpersonalens helguppgift. Samtidigt som tre undersköterskor ska ta hand om tre avdelningar med sammanlagt nästan sextio personer med demenssjukdom ska de städa äldreboendets hall, entré, trappa, tre toaletter och korridorer.

– Städet är ett ständigt stressmoment och det blir hafsigt gjort eftersom vi måste springa tillbaka till avdelningarna när det larmar. Hur bra är det ur hygiensynpunkt att vi i ena stunden hjälper patienter att gå på toaletten och i andra städar allmänna utrymmen, frågar sig Taimi Pulkkinen.

Annons

I flera års tid har de försökt att få gehör hos sina chefer för den extra arbetsbelastning som städningen utgör men utan resultat.

De boende är uppe mycket på nätterna, de har mycket oro, och personalen vill vara där för dem, för att lugna och hjälpa, men som det är nu så är det svårt att hinna med.

– Vi förstår att vår chef har ett sparbeting att hålla sig till, men det här sliter hårt på oss och vi tycker att kommunen ska anställa en lokalvårdare i stället, säger RosMarie Halvarsson.

Äldreomsorgschef Carita Brovall tycker inte att arbetsbelastningen för nattpersonalen låter för tung. Hon anser att natten, då det är tomt i de allmänna utrymmena på äldreboendet, lämpar sig väl för städ av de allmänna utrymmena.

– Är det inte svårt för er att veta hur mycket tillsyn som de sextio boende på Ryttershov behöver och om man hinner med att städa också?

– Jo, jättesvårt, och det är inte meningen att städningen ska gå före de boende. De måste alltid komma först, så hinner man inte med att städa så får man ju säga det på morgonen, menar hon.

Vad säger du om att personalen springer mellan boende och städning - finns det inte en risk för smittspridning?

– Jag tror inte att vi gör annorlunda än någon annan kommun, men det finns ju en möjlighet att be vårdhygien på Borås lasarett att se över det.

Så vad händer nu? Undersköterskorna tycker inte att de fått gehör hos sina chefer - hur tänker du gå vidare med det här?

– Jag tror jag får prata med deras chef och se vad det här handlar om och kanske höra med deras fackförbund om de har hört några klagomål. Sen är det kanske det är bra att ta hit vårdhygien för säkerhetsskull.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons