Annons
Nyheter

Var tredje tjej i nian röker

Enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) röker var tredje av kommunens tjejer i årskurs nio. En siffra som är högre än rikssnittet.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2011
Britt Thorell och Helena Lundgren visar upp skylten som ska finnas på skolgårdarna.
Britt Thorell och Helena Lundgren visar upp skylten som ska finnas på skolgårdarna.Foto: Labrini Stavrekas

Undersökningen som gjorts av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning visar att det är tjejerna som röker mest i Ulricehamns kommun. Iallafall om man tittar på niondeklassare. I den kategorin röker 34 % av tjejerna. Det är sex procent mer än rikssnittet.

– Vi kan konstatera att siffran är hög och vi ser allvarligt på att så många tjejer röker. Vad det beror på vet vi inte, säger Britt Thorell, kommunens folkhälsoplanerare.

Annons

I rapporten framgår inte hur många som röker kontinuerligt eller hur många det är som feströker. Trots att Britt Thorell kan konstatera att tjejerna i kommunen sticker ut i statistiken säger hon även:

– När vi gjorde den undersökningen senast, 2006, så var det två procent fler som rökte. Det finns positiva signaler också. Tobaksanvändningen har minskat.

De positiva signalerna är enligt Thorell att procentsatsen för rökning när det gäller killarna i årskurs nio har minskat rejält, från 31 % till 19 % närmare bestämt.

– Visst önskar man att det vore en större skillnad. Det är fortfarande för höga siffror och vi måste fortsätta vårt arbete kring detta. Ett arbete som är oerhört viktigt. Mycket är en fråga om tillgänglighet. Att se till att ingen köper och säljer tobak till unga under 18 år.

Efter sportlovet är det dags för en nyhet på kommunens högstadie- och gymnasieskolgårdar. Nya förbudsskyltar kring rökning ska nämligen sättas upp, en del i arbetet för att jobba för rökfria skolgårdar. Miljöinspektör Helena Lundgren säger:

– Nu blir det tydligare för alla att rökning inte är tillåten på skolgårdar.

Filip Levinsson, Hampus Rosengren och Alen Odobasic är niondeklassare på Stenbocksskolan. De ser en tydlig skillnad när det gäller killar och tjejer som röker.

– Det känns som om tjejer röker mer. Man ser fler tjejer som gör det iallafall, säger Filip.

– Sen är det nog många som feströker, tillägger Alen.

Frågan är då vad som kan hjälpa för att minska rökningen.

Annons

– Mer undervisning kommer nog inte att hjälpa. De som håller på det har redan gjort sitt val och jag tror inte man kan nå fram då, säger Filip.

Grupptryck och att man tycker det är coolt eller tufft att röka tror trion är den största anledningarna till att ungdomar börja röka. Själva tycker de inte att det är häftigt alls. Och nyheten om förbudsskyltar togs inte emot med någon större entusiasm.

– Skyltar kommer inte att hjälpa. Ingen kommer att bry sig om dem, säger Hampus.

Labrini Stavrekas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons