Annons
Nyheter

Var tionde gravsten välts omkull vid koll

Kyrkogården i Gällstad är sig inte lik. Mängder av gravstenarna ligger på marken. Så får det bli i väntan på att gravrättsinnehavarna ser till att stenarna på ett säkert sätt kan förankras.
Nyheter • Publicerad 26 november 2011
Andreas Larsson, kyrkvaktmästare och Göran Mårtensson, kyrkogårdsförman Med en gravstenslyft kan dubbarna kollas. Är stenen osäker läggs den ned i avvaktan på att bristen rättas till.
Andreas Larsson, kyrkvaktmästare och Göran Mårtensson, kyrkogårdsförman Med en gravstenslyft kan dubbarna kollas. Är stenen osäker läggs den ned i avvaktan på att bristen rättas till.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

De flesta av stenarna som nu ligger på marken är gamla, 70-80 år eller mer. Men vid flera av dessa ligger det fortfarande färska kransar.

– Jag var lite rädd att folk skulle bli arga, över att vi lägger ner vissa stenar. Men så här långt har vi bara fått positiva kommentarer, säger Göran Mårtensson, kyrkogårdsförman i församlingen.

Annons

– Även de som fått sina stenar nedlagda visar uppskattning. De tycker det är bra att detta kollas, med tanke på vad som kan hända. Någon har till och med varit orolig och bett oss komma och kolla just deras sten.

Göran Mårtensson och kyrkvaktmästare Andreas Larsson arbetar sakta men säkert med att kontrollera gravstenarna. Ett inte helt riskfritt arbete. En sten kan väga hundratals kilo.

Det är kyrkogårdsförvaltningen i Åsundens församling som efter den tragiska olyckan i Bollebygd tidigare i höst, där en flicka avled efter att ha fått en gravsten över sig, nu håller på att säkerhetskontrollera samtliga gravstenar. Kontrollen handlar att förvissa sig om att gravstenarna är säkert förankrade i marken, så att det inte finns risk för att de kan välta.

Det är fem kyrkogårdar som omfattas av kontrollen. Hittills har cirka 90 gravstenar på kyrkogården i Tvärred lagts ned på marken. I Gällstad är siffran cirka 60 så här långt. Men flera stenar återstår att kontrollera.

Det innebär att cirka tio procent av samtliga gravstenar på kyrkogårdarna bedömts som en säkerhetsrisk.

Göran Mårtensson beskriver uppgiften som ett jättejobb. Hundratals extra arbetstimmar kommer att krävas.

– En förstärkning är något som får diskuteras. Men jag ser helt klart att det kommer att behövas, säger Göran Mårtensson.

– Vi har gjort sporadiska kontroller tidigare också. Men en sammanhållen satsning som denna är det första gången vi gör. Att så många som cirka tio procent av stenarna inte är säkra var mer än vad jag hade väntat mig, säger Göran Mårtensson.

– Samtidigt är det möjligt att vi i vissa fall är lite övernitiska. Men det ska vara säkert att vistas på en kyrkogård.

- Bedömningen av om en gravsten utgör en säkerhetsrisk sker från fall till fall. Nyare som är 25-30 år är det som regel inga problem med, säger Göran Mårtensson.

Annons

Efter att samtliga gravstenar kontrollerats kontaktas de gravrättsinnehavare där gravstenar lagts ner.

– Sedan får de ta ställning till om de vill återlämna gravrätten eller behålla den. I det senare fallet gäller det att i så fall åtgärda gravstenen. Antingen att gravrättsinnehavaren låter oss göra det, eller att de själv tar ansvar för det.

Det är ännu inte definitivt klart att kyrkogårdsförvaltningen kommer att erbjuda sig att till en kostnad åtgärda bristerna. Alternativet är att anlita något företag i branschen.

Av de stenar som lagts ner är flertalet mycket gamla, upp emot 100 år. I dessa fall är det sällan någon gravrättsinnehavare finns. Men innan kyrkogårdsförvaltningen kan ta över dessa gravrätter, krävs ett aktivt sökande efter gravrättsinnehavaren. Denna process kan ta minst två år.

Vad gör ni med stenen under tiden?

– Den får ligga kvar.

Har inte föräldrar ett visst ansvar att se till att barn inte lekar på kyrkogårdar eller klättrar på gravstenar?

– Jo, de har så klart ett visst ansvar. Men barn är barn, så här handlar det om att ta bort riskerna. En kyrkogård är dessutom tillgänglig för alla. I Gällstad ligger den alldeles bredvid skolan dessutom.

Ytterligare en kontroll kommer att senare. Då kommer samtliga gravstenar att lyftas upp för att kontrollera att dubbarna som sten är förankrad vid är korrekta och i gott skick.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons