Annons
Nyheter

Var femte niondeklassare klarar inte behörigheten

Drygt var femte niondeklassare i Ulricehamns kommun som slutade i våras hade för låga betyg för att vara behörig till högskoleförberedande utbildning.
I Tranemo var resultatet ännu lägre.
Nyheter • Publicerad 1 september 2011

Sammanställningen visar att behörigheten hos eleverna i de bägge kommunerna är klart lägre än i riket som helhet.

Catrine Berglund, rektor tillika gymnasiechef vid Tingsholmsgymnasiet är inte nöjd med den förhållandevis höga andelen ej behöriga elever i årskurs nio:

Annons

– Att 20 procent av eleverna inte är behöriga till gymnasiet är för mycket, säger hon.

För Tingsholmsgymnasiet betyder detta att fler elever behöver komplettera med minst ett extra år för att bli färdiga med sin gymnasieutbildning.

– Kostsamt för den belastade kommunala ekonomin. För eleverna betyder det längre tid i skolan innan man kan ge sig ut i yrkeslivet eller fortsätta till högre studier. Det som inte är bra är att för många elever misslyckas med att nå sina mål, säger Catrine Berglund.

Vad kan göras åt situationen?

– Fokus måste flyttas från ekonomi till pedagogik där bedömning och mål skall vara i fokus. Detta gäller skolan såväl lokalt som nationellt. Kunskapsnivåerna skall kommuniceras till eleverna på ett sådant sätt att ingen elev skall vara omedveten om vad som krävs för att lyckas nå sina studiemål.

– Många förstår inte i dag vad skolan begär av dem. Men det är hur vi i skolan sätter kunskap i fokus, ställer höga krav på våra elever där vi visar att vi tror på deras förmåga som ger framgång. Vi ska inte söka bortförklaringar hos eleven, som ursäkt för att de inte når målen.

Konsekvenser av nya gymnasieskolan, Gy 11?

– Det kan innebära en förbättring, men det är lite tidigt att säga ännu. När eleverna kan förstå krav och kunskapsnivåer kommer de att kunna bli delaktiga i sin egen kunskapsutveckling och i större utsträckning ta ansvar för den. Läraren är i dag i högre utsträckning handledare som skall ge eleverna kunskap att ifrågasätta och kritiskt värdera. Det innebär att lärarna är viktigare än någonsin nu med all information och desinformation som vi omger oss med.

Christer Seldevall

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons