Annons
Nyheter

Vänkretsen blev början till en företagsidé

Varför lägga pengar på att få sälja saker på Tradera när man kan ordna en egen säljsajt gratis? Emma Andersson i Dalstorp tänkte nytt.
Nyheter • Publicerad 26 december 2011
Emma Andersson trivs framför datorn. Hon tänker inte så mycket på den tid hon lägger ned, utan ser administrationen av facebookgrupperna som en hobby.
Emma Andersson trivs framför datorn. Hon tänker inte så mycket på den tid hon lägger ned, utan ser administrationen av facebookgrupperna som en hobby.Foto: Åsa Dahlberg
Emma Andersson
Emma AnderssonFoto: Åsa Dahlberg

Det började med en helt vanlig facebookgrupp där medlemmarna kunde byta saker med varandra. Från början var det tänkt att den skulle bestå av vänner till Emma Andersson som många, liksom hon själv, hade småbarn och ett stort behov av att fynda bland barnkläder, bilstolar och barnvagnar, men gruppen växte snabbt utanför vänskapssfären.

– Varför betala för att få sälja en sak på Tradera eller Blocket när jag kan lägga ut den gratis på facebook, säger Emma Andersson.

Annons

Fast riktigt så enkelt är det kanske inte, för visst kostar det en slant att sälja på Blocket, men för Emma Andersson som nu fått dela upp en säljsajt till två så tar facegrupperna istället ganska mycket tid. Särskilt när den ena växt så fort. På tre månader har den fått 900 medlemmar.

– Jag kollar flera gånger per dag och när barnen gått och lagt sig så sitter jag oftast framför datorn framtill tolv, säger hon.

Ena gruppen är en digital auktionskammare och den andra, den största, en helt vanlig säljsajt. Hon får frågor flera gånger per dag som behöver besvaras och hon måste också se till att de ganska få och enkla regler som hon ställt upp efterföljs.

– Det viktigaste är tycker jag att man inte lägger ut samma sak på flera ställen och att man har ett fast pris, säger Emma Andersson.

– Jag försöker verkligen vara alla tillags så det tar mycket tid.

Under hösten har hon även ordnat några riktiga loppisar, där medlemmar från facebookgruppen kunnat hyra ett bord och sälja gamla prylar. Sista gången var de på Åvalla i Gällstad och 36 bord hyrdes ut.

– Det är roligt med en loppis där det inte bara säljs skräp. Vi fick väldigt bra respons.

Emma Andersson jobbar gratis med att administrera sina facebookgrupper men hon tar 100 kronor per bord när hon anordnar loppis i verkliga livet. Dels för att kunna betala lokalhyra. Dels för att spara ihop till en grundplåt till sig själv. Emma Andersson planerar nämligen att öppna eget efter jul, en secondhand butik med barnkläder och även med nya presentartiklar, i Dalstorp.

– Ja, jag har en idé med affären, men ännu så länge är den hemlig, skrattar hon.

Det är på de två facebookgrupperna som Emma Andersson lägger ned mest tid när hon är på nätet. Sedan kommer den egna bloggen, hennes mail och Aftonbladets hemsida. Hon är uppkopplad flera gånger per dag, fast inte när hon jobbar, där går gränsen.

– Annars är jag online i stort sätt jämt. Det är som en livsstil, säger hon.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons