Annons
Nyheter

Vandringsfestival ska uppmärksamma lederna

I maj anordnas för första gången en vandringsfestival i Sjuhärad. Syftet är att uppmärksamma alla vandringsleder som finns i området.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2014

Sjuhäradsbygden har gott om vandringsleder. Sedan en tid tillbaka har projektet Vandra i Sjuhärad inventerat och börjat sammanställa dem med information och kartor på webben. I maj månad kommer vandringslederna uppmärksammas ytterligare genom en festival.

– Det är dels för att det är nyttigt att vara ute i naturen, men vi vill också visa upp de möjligheter som finns i kommunerna, säger Madeleine Olsen som är projektledare.

Annons

Vandra i Sjuhärad är ett gemensamt projekt mellan åtta kommuner, och festivalen görs i samarbete med Leader Sjuhärad som jobbar för landsbygdsutveckling. Vandringsfestivalen riktar sig i första hand till lokalbefolkningen, och kanske främst de som inte vanligen ger sig ut på vandringar.

– Naturligtvis vill vi ha hit turister också, men framför allt vill vi uppmärksamma vad som finns i den egna kommunen. Det finns ju ofantligt mycket att se längs de här vandringslederna, säger Madeleine Olsen.

För att festivalen ska bli just en festival, kommer det även anordnas en rad andra aktiviteter som tipspromenader, berättarstationer med mera. Alla aktiviteter är inte spikade än, men tanken är att det ska bli minst två event per kommun, alltså totalt 16 stycken. I Ulricehamns kommun kommer det bland annat ordnas tipspromenad och vandring längs Vildmarksleden.

– Målet och tanken är att det ska bli en happening kring det, så det kommer ju ske andra saker samtidigt i kommunen, säger Madeleine Olsen.

Bortsett från att vissa föreningar som deltar i festivalen kan arrangera event där man får betala för fika och liknande, kommer festivalen vara gratis. Man hoppas att kunna locka besökare som inte vanligen är ute och vandrar i skog och mark, som exempelvis många som bor i centralorterna.

– Målsättningen är att alla ska kunna ta sig ut, så vi jobbar med att till exempel ordna transporter så att även de utan bil kan ta sig ut till vandringslederna, säger Madeleine Olsen.

Förhoppningen är att festivalen ska bli återkommande och den kommer att marknadsföras bland annat på Nordic outdoor-mässan i Göteborg i helgen.

Hur många som väl dyker upp på festivalen återstår att se, men målsättningen är att den ska locka 800 personer.

– Vi vill jättegärna ha fler, men vi är glada om vi får 800, säger Madeleine Olsen.

Henrik Sandgren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons