Annons
Nyheter

Vana i vattnet ger flyt i bassängen

Årets simskola för nybörjare går mot sitt slut och på fredag firas barnens bedrifter med fika och baddarmärken.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2013
Arvid och Melvin, båda 7 år, trivs i vattnet.
Arvid och Melvin, båda 7 år, trivs i vattnet.Foto: Agnes Eskilsson

Tropisk luftfuktighet och ett rullande ljud av vatten som silas ner genom avrinningsbrunnar fyller Sim- och sporthallen i Ulricehamn. För deltagarna i årets simskola är det tredje och sista veckan av träning, och koncentrationsnivån är hög. I den grunda änden av 25-metersbassängen tränar barnen på bentag och med hög precision böjer de benen, vinklar fotlederna och skjuter sig framåt på vattenytan. Simlärare Ramona Andersson står i vattnet med ett par rejäla fiskarbyxor och hjälper till. När barnen simmar förbi ropar de "Nu kommer jag!" och Ramona skrattar.

I år är det 247 nybörjarsimmare som är med i simskolan. Grupperna tränar i 40 minuter varje dag, måndag till fredag, i tre veckor.

Annons

– I de här grupperna lär man sig simma från grunden. En avgörande faktor är vilken vattenvana man har. Det underlättar väldigt om man redan klarar av att hoppa från kanten, doppa huvudet eller flyta på rygg. Det fokuserar vi på första veckan, så att de lär sig slappna av i vattnet, berättar Ramona Andersson.

Hazimb är tio år och hon gillar att hoppa i från kanten så att vattnet skvätter.

– Jag tycker det är bra att lära sig simma och det är jätteroligt att gå i simskolan, säger Hazimb och tar ett snabbt kliv ner i vattnet igen.

På fredag är det dags för avslutning och då får barnen visa sina föräldrar vad de har lärt sig - ryggsim, bröstsim, dyk och hopp från kanten. Till det blir det fika med saft och bulle, och kanske ett och annat baddarmärke.

Agnes Eskilsson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons