Annons
Nyheter

Vabruari är här med kraft

Stora ökningar av vård av sjukt barn och sjukanmälningar när influensan slår till i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2013

I januari månad gjordes ungefär 325 000 anmälningar om tillfällig föräldrapenning, vård av sjukt barn, i Sverige. Enligt Försäkringskassans statistik var det 43 procent fler än samma månad i fjol.

I Ulricehamn märks det tydligt att influensa och förkylningar tagit ett hårt grepp om populationen.

Annons

Siv Åkesson är förskolechef för Område Centrum och har ansvar för 13 förskoleavdelningar.

– Februari är alltid en månad med mycket virusinfektioner, influensa, och magsjuka. Allt det har vi på våra avdelningar nu, säger hon.

Också för eleverna på Tingsholmsgymnasiet är sjuktalen stora. Michael Sepp, IT-pedagog på skolan, har koll på elevernas frånvaro i programmet Skola24.

– I måndags hade vi 121 elever som var sjukanmälda. I tisdags låg siffran på 103 en bit in på förmiddagen. Jag kollade upp det i måndags för det märktes ute i verksamheten, vi hade en klass där elva elever var borta, berättar Mikael Sepp.

För gymnasieskolan, som totalt har 536 elever inlagda i frånvarosystemet, är detta långt mer än normalt.

– I vanliga fall brukar det vara någon enstaka elev som är sjukanmäld i varje klass, säger Mikael Sepp.

På Stenbocksskolan märks också att eleverna är sjukare än vanligt, berättar skolassistent Tina Andersson.

– I tisdags hade vi 46 sjuka elever, av totalt 525. De flesta har influensa eller magsjuka. Det är mer än normalt, helt klart, säger hon.

På Hälsobrunnens vårdcentral i Ulricehamn går telefonen varm.

– Vi har väldigt många som ringer till oss och söker för symptom på förkylning, influensa och hosta, säger Mikael Volmer, sjuksköterska på Hälsobrunnen.

Annons

Det stigande sjuktalet bland Ulricehamnarna syns även på Ica Kvantums försäljning.

– Vi säljer mycket barnmedicin, som barnanpassade huvudvärkstabletter, men också nässpray och huvudvärkstabletter till vuxna. Man har ju dessutom hört om skolklasser med en massa sjuka barn, så det har ju verkligen kommit igång ordentligt nu, säger Lena Stomberg på Ica.

Även Apoteket Kronan känner av en ökning, trots att deras sortiment ofta är mer stabilt vad gäller försäljningssiffrorna.

– Den här delen av året när skolorna drar igång igen är det ju mycket hosta och feber. Vi har alltid en ökning i januari som fortsätter in i februari, säger Anki Nilsson, egenvårdsansvarig på Apoteket Kronan i Ulricehamn.

Agnes Eskilsson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons