Annons
Nyheter

(V) vill öppna för visselblåsarfunktion

Det behövs en visselblåsarfunktion i Ulricehamns kommun dit anställda och politiker kan vända sig vid misstanke om allvarliga oegentligheter.
Nyheter • Publicerad 27 september 2011
?Även här i Ulricehamn har det hänt saker som ger anledning till att öppna för den här möjligheten?, säger Jan-Olof Sundh (V) om partiets motion att införa en visselblåsarfunktion.
?Även här i Ulricehamn har det hänt saker som ger anledning till att öppna för den här möjligheten?, säger Jan-Olof Sundh (V) om partiets motion att införa en visselblåsarfunktion.Foto: Christer Seldevall

Med några höga signaler från en alldeles äkta visselpipa påkallade Jan-Olof Sundh (V) fullmäktigeledamöternas uppmärksamhet inför gårdagskvällens presentation av den nya motionen.

I kampen mot korruption behöver kommunen inklusive de kommunala bolagen införa en visselblåsarfunktion dit anställda och politiker kan vända sig om de har misstanke om allvarliga oegentligheter till exempel ekonomisk brottslighet, anser Vänsterpartiet i Ulricehamns kommun.

Annons

Bakgrunden till förslaget är avslöjandena om missförhållanden inom Göteborgs stads förvaltningar och kommunala bolag. Det har där handlat om felaktiga och uppblåsta fakturor från privata byggföretag. Högavlönade tjänstemän ska i gentjänst ha fått resor eller privata byggarbeten utförda. Det skriver Jan-Olof Sundh samt partikamraten Marie-Louise Bengtsson i sin motion.

– Jag tror att vi i allmänhet är för godtrogna i Sverige vad gäller sådana här händelser, säger Jan-Olof Sundh.

- Även här i Ulricehamn har det hänt saker som ger anledning till att öppna för den här möjligheten. Jag tänker på Tvärredsaffären samt på den nu aktuella frågan om avstängningen av gamla vägen upp till Lassalyckan.

En visselblåsarfunktion skulle öppna för möjligheten till att anmäla misstankar om allvarliga oegentligheter.

– Såvitt vi vet finns inga enhetliga regler runt detta i dag. Men i förebyggande syfte är det viktigt att ha rutiner för detta, anser Jan-Olof Sundh.

Enligt motionen kan en visselblåsarfunktion ha två delar.

? Dels en extern mottagning till exempel i form av en advokatbyrå.

? Dels en intern utredningsfunktion.

Det får inte bli en klagomur för skvaller och angiveri utan det måste handla om allvarliga misstankar mot personer i ledande ställning eller nyckelpersoner.

Jan-Olof Sundh är övertygad om att motionens innehåll kommer att få gehör i kommunfullmäktige.

Annons

– Jag har svårt att se hur någon skulle kunna vara emot ett sådant här förslag. Sedan beror det förstås på hur ett slutligt förslag som läggs fram i fullmäktige ser ut, säger han.

Uttrycket visselblåsare kommer ur engelskans Whistleblower. Uttrycket står för sanningssägare som slår larm om fiffel, mutor och andra oegentligheter.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons