Annons
Nyheter

V tar ställning för de hotade skolorna

De tre nedläggningshotade skolorna ska bevaras, anser Vänsterpartiet i Ulricehamn. Inför kommunstyrelsens möte på måndag tänker man säga nej till att stänga de utpekade skolorna.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2013

Vid kommunstyrelsens sammanträde på måndag kommer lärandeberedningens måldokument om skolstruktur att behandlas. Förslaget till beslut är att ställa sig bakom rapporten, vilket innebär att skolorna i Dalum, Vegby och Marbäck ska läggas ner.

Beslut i frågan tas sedan i kommunfullmäktige.

Annons

Inför mötet på måndag meddelar nu Vänsterpartiet att partiet tänker säga nej till förslaget att lägga ner de tre skolorna.

Man beskriver sig som ett parti som tar ansvar för att orter på landsbygden skall leva vidare med bra samhällsservice.

”Vi lyssnar på vad våra medlemmar, sympatisörer tycker och med de många samtal som vi haft med människor i hela Ulricehamns kommun förstår vi att det är oerhört viktigt för kommuninvånarna att bevara småskolorna. Vi vill agera som medborgarföreträdare. I den utredning som kommunens förvaltning tagit fram om skolstrukturer utanför centralorten nämns inget om att det måste vara en viss storlek på skolan för att uppfylla behörighetskraven enligt skollagen”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

– Vår inställning i ärendet är att yrka avslag, säger Jan-Olof Sundh, gruppledare för Vänsterpartiet.

Betyder det att ni ändrat uppfattning i frågan?

– Hittills har vi varken sagt ja eller nej. Vi har efterfrågat en grundligare genomgång i frågan. Av det som hittills framkommit ser vi ingen som talar för att kraven på kvalitet och behörighet skulle motivera en nedläggning av skolorna.

Jan-Olof Sundh säger att partiet även vägt in den folkliga vrede som finns mot förslaget att lägga ner skolorna.

– En viss samhällsservice måste finnas kvar, annars utarmas de här samhällena, säger han.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons