Annons
Nyheter

Utställning med avancerat broderi

I lördags visade Curt Berglund sina broderade konstverk i Gällstads hembygdsgård.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2013
Curt Berglund broderar varje dag. Men broderierna är tidskrävande och kan ibland ta mer än ett år att färdigställa.
Curt Berglund broderar varje dag. Men broderierna är tidskrävande och kan ibland ta mer än ett år att färdigställa.Foto: Kajsa Kettil
Curt Berglund visar en julduk som tog mycket lång tid att brodera.
Curt Berglund visar en julduk som tog mycket lång tid att brodera.Foto: Kajsa Kettil
Curt Berglund var tacksam att så många kom för att se hans konstverk.
Curt Berglund var tacksam att så många kom för att se hans konstverk.Foto: Kajsa Kettil
Släktingen Magnus Berglund spelade trumpet och invigningstalade.
Släktingen Magnus Berglund spelade trumpet och invigningstalade.Foto: Kajsa Kettil

Curt Berglund, som har broderat under hela sitt vuxna liv, har många inramade broderier hemma i villan i Rånnaväg. För en tid sedan berättade han om sitt skapande i UT, och sade samtidigt att det kunde bli tal om en utställning framöver.

Tidigare i år kontaktade hembygdsföreningen i Gällstad Curt och frågade om han kunde tänka sig att ställa ut i hembygdsgården. Det kunde han. I lördags förmiddags var det vernissage. Släktingen Magnus Berglund spelade trumpet och invigningstalade. Curt tackade alla som hade kommit, och sedan var det fritt fram att strosa runt och beskåda broderade blommor, människor och naturlandskap.

Annons

Konstnären själv tyckte att den hemtrevliga miljön i hembygdsgården passade hans tavlor. På ovanvåningen visade han förutom tavlor även några dukar, bland dessa en julduk som tog honom mycket lång tid att skapa. Före invigningen hoppades han att åtminstone några skulle ta sig dit och att det även skulle känna glädje när de såg hans verk. Det visade sig att många tog tillfället i akt att se hans handarbete.

En av besökarna var Lisbeth Karlsson. Hon betraktade en stor tavla som föreställde blommor och var imponerad över hur lång tid det hade tagit att färdigställa den.

– Jag handarbetar lite grann själv, men inte så att jag måste räkna så som han gör. Det är otroligt, säger hon.

Kajsa Kettil
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons