Annons
Nyheter

Utsläppen inte i linje med Parisavtalet – Ulricehamn i bottenskiktet nationellt

Om Ulricehamn ska bli koldioxidfritt till 2050 behöver kommunen minska sina utsläpp med 14 procent varje år.
Men med nuvarande trend kommer Ulricehamn ha nått maxtaket för sina utsläpp 24 år för tidigt – redan i september 2026.
Ulricehamn • Publicerad 3 maj 2022 • Uppdaterad 4 maj 2022
Ulricehamns minskning av koldioxidutsläpp imponerar inte ur ett nationellt perspektiv. Men det är inte kommunen, utan privatpersoner och företag som står för största delen av utsläppen.
Ulricehamns minskning av koldioxidutsläpp imponerar inte ur ett nationellt perspektiv. Men det är inte kommunen, utan privatpersoner och företag som står för största delen av utsläppen.Foto: Pernilla Rudenwall

Det är det nya digitala verktyget Klimatkollen.se som har räknat ut hur mycket koldioxid alla Sveriges kommuner kan släppa ut, i en så kallad koldioxidbudget.

Budgeten visar hur mycket koldioxid som finns kvar att släppa ut i kommunerna för att utsläppen ska anses ligga i linje med Parisavtalet. Enligt Parisavtalet ska den globala medeltemperaturen inte stiga mer än 2 grader, med sikte på att den ska stiga max 1,5 grader.

Annons

Men i den takt som Ulricehamn nu släpper ut koldioxid, kommer kommunens budget vara förbrukad redan i september 2026.

– Det vi visar med den här budgeten är glappet mellan vad som görs i dag och vad som borde göras om vi menar allvar med Parisavtalet, förklarar Frida Berry Eklund, talesperson för organisationen Våra barns klimat som är en av initiativtagarna till Klimatkollen.

Parisavtalet gäller egentligen bara på nationell nivå, men genom budgeten vill Klimatkollen illustrera vad Parisavtalets ambition innebär lokalt.

Fakta

Om Klimatkollen.se

Klimatkollen.se är ett digitalt verktyg som organisationen Våra barns klimat har varit med om att ta fram.

Verktyget visar de territoriella koldioxidutsläppen i landets kommuner jämfört med det utsläppsutrymme som finns kvar, enligt en uträkning för hur Sverige ska klara av att hålla Parisavtalets 1,5-gradersmål.

27 av Sveriges kommuner är på väg att hålla sina koldioxidbudgetar i linje med Parisavtalet, sett till genomsnittlig utsläppsminskning de senaste fem åren. Bäst går det för Mönsterås kommun.

Ulricehamn är på plats 229 av landets 290 kommuner.

Tranemo är på plats 209.

Utsläppen gäller de territoriella koldioxidutsläppen, det vill säga utsläpp från privatpersoner, näringsliv och kommunala verksamheter inom kommunens gräns.

– De kommunala utsläppen står för ungefär tio procent, så resterande 90 är svåra för oss att påverka, säger Gustaf Olsson, kommunchef i Ulricehamn.

Vad gör kommunen i dag för att påverka de lokala utsläppen?

– Vi har gjort mängder med åtgärder för att minska växthusgasutsläppen, som energieffektivisering av byggnader, inköp av miljöbil, grön el och klimatlöftena från länsstyrelsen, till exempel. Vi håller även på att ta fram en energi- och klimatplan i kommunen.

Finns det något ni kan göra för att skynda på minskningen av invånares och företags koldioxidutsläpp?

– Vi har till exempel vår energi- och klimatrådgivare och vårt arbete med återvinning. Det är klart att vi försöker skapa förutsättningar för andra att vara med, men sen kan vi aldrig tvinga någon.

Den röda linjen visar hur trenden för utsläppen av koldioxid i Ulricehamn ser ut. Det gröna fältet visar hur trenden behöver gå för att vara nere på noll till år 2050.
Den röda linjen visar hur trenden för utsläppen av koldioxid i Ulricehamn ser ut. Det gröna fältet visar hur trenden behöver gå för att vara nere på noll till år 2050.Foto: Klimatkollen.se

Sett till den genomsnittliga utsläppsminskningen de senaste fem åren är 27 svenska kommuner på väg att lyckas hålla sina koldioxidbudgetar i linje med Parisavtalet.

Annons

Ulricehamn är inte en av dessa. Kommunen ligger istället i bottenskiktet – på plats 229 av landets 290 kommuner när det kommer till utsläppsminskningstakt sedan 2015.

Hur ser du på Ulricehamns placering?

– Som kommun är vi egentligen inte med i Parisavtalet, så vi kan inte bryta mot det. Men det är klart att det inte tar ifrån att vi borde ligga bättre till. Sen har vi faktiskt minskat våra utsläpp med 40 procent mellan 1990 och 2021. Men givetvis vill vi vara bäst i klassen och dit har vi en bit kvar, säger Gustaf Olsson.

Hur blir ni bäst i klassen då?

– Genom de åtgärder jag har räknat upp, om vi fullföljer dem tror jag det kommer leda till väldigt mycket. Sen hoppas man att det vi gör kan bli en förebild för andra intressenter i kommunen, att de som står för de övriga 90 procenten kan jobba mer aktivt med sin minskning.

Gustaf Olsson, kommunchef i Ulricehamn kommun. Arkivbild.
Gustaf Olsson, kommunchef i Ulricehamn kommun. Arkivbild.Foto: Pernilla Rudenwall
Fakta

Det här kan du som privatperson göra för att minska dina koldioxidutsläpp

• Spara in på onödig elförbrukning genom att släcka lampor när ljuset inte behövs, byt till LED-lampor och stäng av apparater istället för ha dem i standby-läge.

• Täta kring fönster och dörrar så värmen hålls kvar inomhus. Använd gärna tjocka gardiner att dra för på natten.

• Sänk värmen inomhus med en grad och ta på dig mer varma kläder istället.

• Tvätta i 30 eller 40 grader istället för 60, det halverar nästan energianvändningen.

• Minska matsvinn genom att planera dina inköp, förvara maten rätt och ta vara på dina rester. Ät mindre men bättre kött och sluta släng ätbar mat.

• Cykla och åk kollektivt eller gå med i en bilpool. Välj el- eller biogasbil om du behöver en egen bil.

• Jobba hemma någon dag i veckan om du kan, så undviker du onödiga transporter.

• Handla begagnat och second hand. Vid elprodukter, tänkt på miljö- och energimärkningen.

• När du ska spara pengar: Fråga efter investeringar som inte bidrar till den globala uppvärmningen eller utarmning av den biologiska mångfalden.

Källa: WWF

Lydia LyckelidSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons