Annons
Nyheter

Utredning föreslåromskyltningvia Ulricehamn

Sträckan mellan Stockholm och Göteborg bör skyltas om så att trafikanterna rekommenderas att åka den södra vägen över Ulricehamn. Det föreslås i en utredning som gjorts på Trafikverket.
Nyheter • Publicerad 7 mars 2013
Frågan är vilken väg som ska vara huvudväg mellan Göteborg och Stockholm, den södra vägen genom Sjuhärad eller den norra genom Skaraborg.FOTO: TOMAS ONEBORG / SCANPIX
Frågan är vilken väg som ska vara huvudväg mellan Göteborg och Stockholm, den södra vägen genom Sjuhärad eller den norra genom Skaraborg.FOTO: TOMAS ONEBORG / SCANPIXFoto: 

Frågan är vilken väg som ska vara huvudväg mellan Göteborg och Stockholm, den södra vägen genom Sjuhärad eller den norra genom Skaraborg. Nu är det skyltat den norra vägen, via E20 genom Skaraborg.

Men utbyggnaden av riksväg 40 till Ulricehamn har gjort frågan om en ändring av skyltningen aktuell och på Trafikverket har det alltså gjorts en utredning i ämnet.

Annons

Lars Bergman på Trafikverkets planeringsavdelning är en av dem som deltagit i utredningen.

– Vår slutsats är att när sträckan till Ulricehamn öppnar för trafik, då bör man faktiskt skylta om, för då är det mötesfritt hela vägen mellan Göteborg och Stockholm.

I studien har man inte gjort några politiska bedömningar utan sett på frågan ”rent ingenjörsmässigt”, som Lars Bergman sa när de inledde studien.

Till saken hör att många redan väljer den södra vägen. Det har Trafikverket bland annat kunnat konstatera genom undersökningar bland åkeriföretagen.

– Det här är ju inga hemligheter, den södra vägen har ju högre standard. Det här tycker naturligtvis inte kommunerna vid E20 om. Man har ju varit rädd för att statusen på E20 ska bli lägre och att investeringarna blir lägre, har Lars Bergman sagt vid ett tidigare tillfälle.

Men även om en utredning föreslår den södra vägen är frågan om skyltningen långt ifrån avgjord.

Utredningen har nu lämnats över till chefen för Trafikverket region Väst, Håkan Wennerström. Utredningen ska vägas in i en annan utredning om E20. Enligt Håkan Wennerström är det alldeles för tidigt att svara på om det kan bli någon omskyltning.

– Vi tittar här på möjligheten att behålla skyltningen som den är, att skylta via Jönköping eller att skylta båda vägarna. Vi har inte tagit ställning än till hur vi ska göra.

En faktor är att det kostar mycket pengar att skylta om.

– Jag har ingen exakt siffra men det handlar om miljoner. Då är frågan om det är värt pengarna.

Annons

En annan faktor är hur det blir om E20 byggs ut och ett beslut om detta ligger långt fram i tiden.

– Vi måste vara kloka i våra beslut. De ska stå sig långt in i framtiden, säger Håkan Wennerström.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons