Annons
Nyheter

Utgrävning på Näsboholm

Nu i veckan inleds de arkeologiska utgrävningarna på Näsboholm.
Nyheter • Publicerad 27 september 2010

Det är i samband med att en detaljplan för området tas fram som utgrävningarna görs. Det är Lödöse Museum som svarar för undersökningen. Cirka 20-30 så kallade provytor kommer att grävas för att kunna undersöka marken.

– Vi letar i första hand efter lämningar från bronsåldern, men eftersom det funnits en stenåldersboplats vid kullen norr om badplatsen kan vi inte utesluta stenåldersfynd, säger han.

Annons

Den första delen av de arkeologiska undersökningarna väntas vara klar i mitten av oktober.

I det fall man hittar intressanta fynd kan det bli fråga om ytterligare en etapp med utökade undersökningar. I annat fall dokumenteras fynden och arbetet med den nya detaljplanen kan fortsätta.

Det är markägaren som bekostar undersökningen.

Planområdet utgörs del av Näsboholms fritidshusområde. Inom planområdet finns ett sjuttiotal fritidshus på arrendetomter samt sex bostadshus på egna fastigheter.

Planen syftar till att reglera byggrätter och tomtgränser med mera för bebyggelsen på ett entydigt sätt samt att säkerställa tillgängligheten till strand- och naturområden.

Området föreslås kompletteras med omkring 30 nya bostadshus. I samband med detta anläggs en ny huvudinfart till området. På platsen för den tidigare mangårds- byggnadens lämnas möjlighet att uppföra ett vandrarhem.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons