Annons
Nyheter

Utgrävning avslöjade gammal utgrävning

Matrester och armborstpilar samt resterna efter en gammal utgrävning som var större än väntat. Det är några resultat från utgrävningen av medeltidsborgen Fagranäs i trakten av Hökerum.
Nyheter • Publicerad 4 september 2014

Det var i slutet av augusti som arkeologer från regionala Västarvet genomförde en tre dagar lång utgrävning av den nyupptäckta medeltidsborgen vid sjön Mogden.

Arkeologen Mats Hellgren ledde utgrävningen och så här efteråt är han nöjd med resultatet. Speciellt med tanke på att den knappa tiden.

Annons

På det stora hela har bilden klarnat något av vad det här var för typ av område. Samtidigt uppstår nya frågar, vilket är vanligt.

– Man kanske får svar på tre frågor och får fem nya. Det är så det brukar vara.

Bland annat grävde man upp en tidigare utgrävning. Man visste att denna utgrävning hade skett, men inte hur omfattande den var eller exakt var den hade skett. När man nu grävde råkade man ta upp schakten precis där den tidigare utgrävningen hade skett, vilket fick till följd att man inte hittade något. Man upptäckte också att den tidigare utgrävningen, som skedde 1939, var relativt omfattande. Man hade öppnat i stort sett hela toppen på borgen.

När man tog upp nya schakt utanför den tidigare utgrävningen hade man mer tur.

– I och med att vi hittade kanterna från den tidigare utgrävningen la vi några rutor omedelbart västerut i outgrävd mark. Då kom också fynden. Vi hittade armborstpilar och en jäkla massa djurben, alltså matrester.

En annan sak man upptäckte var att det saknades material från husgrunden. Mats Hellgrens teori är att man använde material från den här borgen för att bygga en ny på Vädersholm en bit härifrån. Bakgrunden till den teorin är att Fagranäs, vilket man tror att den här borgen var, slutade omnämnas i källmaterialet strax innan Vädersholm dök upp.

– Det fattas en del sten från grunden. Troligtvis har man tagit med sig det till Vädersholm. Så gjorde man ofta.

Ett resultat av utgrävningen är att man har fått en klarare bild av hur borgen såg ut. Borgherrens hus på toppen av borgen var tio gånger tio meter, ett trähus med stengrund.

Man har även hittat en mindre ekonomibyggnad i förborgen. Man hittade även någon form av fundament innanför borgens vall som Mats Hellgren tror är en konstruktion man hade i borgen för att komma upp till pallisadkanten och kasta eller skjuta saker på eventuella angripare.

Ett exempel på vad man ska undersöka vidare är vilken typ av ben man har hittat. Om det till exempel är från ben från vilt kan det stärka teorin om att det bodde viktiga personer här, eftersom inte vem som helst fick äta vilt.

Annons

Nu ska resultaten sammanställas till en rapport. Mats Hellgren säger att det finns områden vid borgen som fortfarande är outgrävda och utesluter inte att det skulle kunna bli ytterligare utgrävningar i framtiden.

– Men den diskussionen får vi ta senare.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons