Annons
Nyheter

Utförsäljning av bolag förenar

Beslutet att delar av kommunens energibolag ska kunna läggas ut på entreprenad får Centerpartiet att förena sig med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2012

Detta gör man i en gemensam motion om att beslutet i fråga ska utredas.

– Jag tror aldrig att jag har varit med detta någon annan gång, att man har tagit ett beslut om något utan att veta vad det får för kostnader och konsekvenser, säger centerpartisten Anders Andersson, som har skrivit under motionen.

Annons

I grunden handlar det om ett beslut som togs av fullmäktige i slutet av november, om att ändra de så kallade ägardirektiven för energibolaget, UEAB.

I dessa direktiv står det bland annat att bolaget "ska verka för målet att kommunkoncernens verksamheter inte ska konkurrera med privata verksamheter och att fler av kommunkoncernens verksamheter ska läggas ut på entreprenad."

Speciellt nämner man bolagets anläggningsverksamhet.

Redan när beslutet togs i fullmäktige ville Anders Andersson att frågan skulle utredas innan beslut fattades.

Han ser inga problem med att lämna en motion tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– Vi har olika ingångar i det här, men orsaken till motionen är att man förnekar oss en utredning, som sker i alla andra fall.

Han betonar att han är positiv till att kommunal verksamhet läggs ut på entreprenad.

– Men det får inte ske på bekostnad av priset.

Anders Andersson har också antytt att förslaget drevs igenom för att blidka moderater i fullmäktige som var tveksamma inför det kommande beslutet att höja skatten.

– Så har det framställts, det är mycket möjligt, säger han.

Annons

Varför behövde man skynda på det här ärendet?

– Man var tvungen att ta ärendet innan budgeten, annars skulle det ju inte bli någon budget, säger Anders Andersson.

Socialdemokraternas Mattias Josefsson sade i fullmäktigedebatten att partiet hade fått information om förslaget innan det kom upp och att beskedet var att det inte skulle få så stora konsekvenser. Därför var de trygga med att gå till beslut.

Anders Andersson undrar i så fall varför beslutet togs.

– Jag förutsätter att om vi tar ett beslut i fullmäktige, så har det en effekt, annars finns det ingen anledning. Vi kan inte ta beslut för att ledamöter ska känna sig nöjda. Då är det ingen demokrati, då är det något annat.

Ett särskilt ägardirektiv fastställs för UEAB om att bolaget ska verka för målet att kommunkoncernens verksamheter inte ska konkurrera med privat verksamhet och att fler av kommunkoncernens verksamheter ska läggas ut på entreprenad. Detta avser särskilt bolagets anläggningsverksamhet inom kommunens beställningsområden enligt samarbetsavtalet och inom bolagets investeringar i övrigt.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons