Annons
Nyheter

Utbrott av covid-19 inom hemtjänsten: ”Måste vara på tårna”

Antalet fall av covid-19 har ökat i Tranemo kommun – något som märks inom hemtjänsten.
Enligt kommunen handlar det om ett lokalt utbrott som kan leda till fortsatta besöksrestriktioner.
Tranemo • Publicerad 18 september 2020
Catarihna Petersson, tranemo kommun
Catarihna Petersson, tranemo kommunFoto: Marie Haglund

Tidigare har antalet bekräftade fall av coronasmitta i Tranemo kommun varit få. Men de senaste två veckorna märks en ökning. Förra veckan var det elva Tranemobor som hade bekräftad covid-19, och veckan innan låg siffran på tio. Det visar statistik från Västra Götalandsregionen.

I nuläget finns inga fall av covid-19 på kommunens äldreboenden, men de senaste veckorna har smittan tagit sig in i kommunens hemtjänst.

Annons

I måndags rörde det sig om totalt nio fall hittills. Det visar Socialstyrelsens statistik.

Enligt kommunen finns det också smitta hos personal och anhöriga till personer med hemtjänst.

Här saknas innehåll

Catarihna Petersson, verksamhetschef inom omsorgen i Tranemo kommun, berättar att de genomför en omfattande smittspårning efter fallen inom hemtjänsten. Den har hittills inte visat någon koppling mellan personal och brukare.

– Men eftersom det rör sig i en personalgrupp och brukargrupp så hänger det ihop, säger Catarihna Petersson.

Det är en av tre hemtjänstområden som har drabbats, och alla brukare som träffat den berörda personalen är provtagna. Nu ska personal i så stor utsträckning som möjligt arbeta inom sitt hemtjänstområde, och inte växla mellan olika. Detsamma gäller personal som arbetar med smittade.

Men det finns inga garantier – om det saknas personal kan kommunen behöva tänka om.

Kan man känna sig trygg som brukare att hemtjänstpersonal inte kan föra med sig smitta?

– All personal som jobbar där är provtagen mer än en gång och all personal är hemma vid minsta lilla symptom. All personal har också full skyddsutrustning vid alla besök. Det säger inte riktlinjerna annars, men nu har de både visir och munskydd i allt patientnära arbete, säger Catarihna Petersson.

”Det finns en risk med alla ute i samhället att man slappnar av i sitt förhållningssätt, och vi är plågsamt medvetna om att det är absolut förbjudet.”
Catarihna Petersson, verksamhetschef inom omsorgen

Kommunen håller också kontakt med smittskyddsenheten om åtgärderna kommunen har tagit.

– Det finns en risk med alla ute i samhället att man slappnar av i sitt förhållningssätt, och vi är plågsamt medvetna om att det är absolut förbjudet. Vi måste vara på tårna hela tiden. Det gäller alla, men framför allt oss som har patienter och brukare som är beroende av den här hjälpen.

Annons

Den 1 oktober hävs det nationella besöksförbudet på äldreboenden. Men det lokala utbrottet av covid-19 kan leda till fortsatta restriktioner i Tranemo.

– Det ligger längre fram men vi har den diskussionen, säger Catarihna Petersson, som berättar att kommunen inväntar instruktioner från Folkhälsomyndigheten.

– Vi förbereder oss för att öppna, men det blir ett stort ansvar på oss att ta beslut i det här frågan och det innebär att vi utifrån smittoläget kan besluta om tillfälligt besöksförbud.

Jennie JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons