Annons
Nyheter

Upphandlingen görs om

Ulricehamns kommun avbryter upphandlingen av färdtjänst. Man hänvisar till förvaltningsrättens beslut att underkänna anbudet från Tuwa Specialtransport, som kommunen tidigare hade valt ut.
Nyheter • Publicerad 8 februari 2011

Turerna i kommunens upphandling av färdtjänst går vidare. Nu har Ulricehamns kommun beslutat att avbryta upphandlingen och istället göra en ny.

– När Tuwas anbud underkändes återstod bara ett, det från Ulricehamns Taxi. Att bara ha ett korrekt anbud innebär ingen konkurrens, därför kommer vi nu att göra en ny upphandling, säger Ingemar Brunnemyr, verksamhetschef för miljö och samhällsbyggnad i Ulricehamns kommun.

Annons

I december berättade UT att kommunens färdtjänst, arbetsresor och riksfärdtjänst tas över av Helsingborgsbaserade Tuwa Specialtransport. Deras anbud hade bedömts vara bättre än det från Taxi Ulricehamn.

Ytterligare två anbud hade lämnats in, men dessa visade sig vara ofullständiga.

Vid utvärderingen av de två anbuden valde Ulricehamns kommun Tuwa Specialtransport. Men beslutet överklagades av Ulricehamns Taxi och förvaltningsrätten gav dem rätt. Enligt förvaltningsrätten ska en ny anbudsutvärdering ske, ”varvid Tuwa Specialtransport Svealand AB:s anbud ska förkastas.

Som en följd av detta beslutade Ingemar Brunnemyr den 1 februari att avbryta upphandlingen och istället genomföra en ny.

Rent praktiskt innebär detta att man nu ska säkerställa att underlaget vid kommande upphandling är korrekt.

– Eventuellt får vi även förtydliga på vissa punkter, säger Ingemar Brunnymyr.

Den nya upphandlingen avser färdtjänst, arbetsresor och riksfärdtjänst för perioden 1 juli 2011 till 30 juni 2015, med rätt till två års förlängning om parterna är överens om det.

Frågan är nu om kommunen blir klar med den nya upphandlingen i tid?

– Min bedömning är att vi hinner. Men visst börjar det nu bli sent. Fast vi har inget annat att välja på, säger Ingemar Brunnemyr.

Är det inte lite pinsamt att ni på det här sättet tvingas göra om upphandlingen?

Annons

– Det kan man kanske tycka och det känns inte hyperbra. Fast det är första gången det blivit så här.

– Men i utformningen av underlaget gjorde vi som vi brukat. Nu ser vi över och förtydligar så att nästa omgång ska bli bra.

Vad innebär detta ekonomiskt?

– Det är bara marginellt. Vi ska skriva om några punkter, så det spelar ingen större roll. Samtidigt kanske det betyder att vi får in bättre anbud den här gången.

Även kommunens beslut att avbryta upphandlingen av färdtjänst kan överklagas. Det kan ske senast 15 dagar efter beslutet tagits. Det är verksamhetschefen som tagit beslutet, på delegation.

Beslutet motiveras med bristande konkurrens, till följd av förvaltningsrätten bedömning av överklagandet.

”I enlighet med förvaltningsrättens beslut har en ny utvärdering gjorts där det kan konstateras att endast ett anbud återstår. Återstår ett enda anbud vid utvärderingen råder det bristande konkurrens. Det föreligger således sakliga skäl att avbryta upphandlingen”, skriver Ingemar Brunnemyr i beslutet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons