Annons
Nyheter

Uppdragsavtalet med NUAB görs om

Samma dag som utvärderingen av Nuab skulle behandlas enades alliansen och oppositionen om att ett nytt uppdragsavtal ska tas fram. Även ägandet ska ses över.
Nyheter • Publicerad 27 april 2010

Inför kommunfullmäktiges sammanträde i måndags fanns en utvärdering av Näringsliv Ulricehamns AB, som gjorts efter bolagets två första verksamhetsår. Från kommunstyrelsen fanns ett förslag att lägga utvärderingen till handlingarna.

Men så blev det inte. Tidigare samma dag hade samtal förts mellan opposition och styrande majoritet. Samtal som lett fram till ett nytt förslag i frågan, nämligen att återremittera hela ärendet till kommunstyrelsen. Vilket också blev mötets beslut.

Annons

Syftet med årerremissen är att arbeta fram ett nytt uppdragsavtal mellan Ulricehamns kommun och Nuab. Detta för att kunna ersätta nuvarande avtal.

Dessutom ska ägarstrukturen i bolaget ses över. I dag är näringslivet majoritetsägare, medan Ulricehamns kommun står för 30 procent av ägandet.

Vid debatten i kommunfullmäktige var tongångarna positiva kring det faktum att en gemensam överenskommelse om återremiss hade kunnat nås.

– Det har varit konstruktiva samtal, och det är glädjande över att vi kommit till den här gemensamma ståndpunkten, sa Mattias Josefsson (S).

Även Ingegerd Borg-Saviharju (MP) tyckte att förslaget om återremiss var bra.

– Men samtidigt tycker jag att det finns vissa brister i den utvärdering som gjorts. Det gäller redovisningen av bolagets ekonomi. Information om den saknas.

Varför vill ni göra översynen, Mattias Josefsson (S)?

– Utvärderingen av bolaget pekar på en rad oklarheter som det finns anledning att klarlägga. Inte minst ägarstrukturen och hur det inverkar på lagen om offentlig upphandling. Jag är själv frågande till varför kommunen ska äga just 30 procent.

Varför vill ni göra översynen, Roland Karlsson (C)?

– Eftersom det finns en ambition att utveckla de verksamheter som bolaget driver, så kan det finnas skäl att se över nuvarande avtalskonstruktion. För mig var det viktigt att inte först säga upp nuvarande avtal utan låta det löpa samtidigt som översynen görs. Vad gäller ägarstrukturen så finns det på motsvarande sätt skäl att titta på nuvarande modell är den optimala.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons