Annons
Nyheter

Uppdrag: Klimatsmart på fyra månader

Ulricehamns kommuns projekt "Klimatsmart livsstil" är igång. I fyra månader ska fyra hushåll coachas för att bli mer miljömedvetna.
Nyheter • Publicerad 13 oktober 2010
Familjen Liljemark
Familjen LiljemarkFoto: Henrik Erickson
Lena Nilsson
Lena NilssonFoto: Henrik Erickson
Ulrika Magnander
Ulrika MagnanderFoto: Henrik Erickson
Familjen Geeradets, Ulrika, Jochen och Nils, hoppas lära sig mer om kompostering och hur man äter klimatsmart.
Familjen Geeradets, Ulrika, Jochen och Nils, hoppas lära sig mer om kompostering och hur man äter klimatsmart.Foto: Henrik Erickson

I veckan samlades de för första gången. De fyra hushåll från Ulricehamns kommun som under vintern ska granska sig själva, och granskas av andra, i syftet att lära sig, och lära andra, att leva klimatsmart.

Det är en storfamilj med tre barn, en ensamboende mamma med barn varannan vecka, en småbarnsfamilj och en pensionär.

Annons

– En perfekt mix. Precis så som vi ville ha det, säger Lennart Holmberg som är energi- och klimatrådgivare på Ulricehamns kommun och projektledare.

Projektet består av tre delar. Familjerna jobbar med en del under en månad. I december är det uppehåll. Oktober månads tema är "Boende" och redan under första träffen fick samtliga ett uppdrag.

– Med den här ska ni mäta elförbrukningen på era prylar där hemma, säger Lennart Holmberg och delar ut en elmätare till var och en.

– Ni ska mäta effekten och det är inte alltid de maskinerna man tror som drar mest, säger Holmberg.

Surret kommer direkt igång i den lilla församlingen. Frågorna är många och det blir intressanta diskussioner om allt från uppvärmning av bostad till sopsortering.

– Vi är säkert alla ganska långt framme när det gäller att tänka på miljön men det är ändå roligt att se vad som går att göra bättre, säger Elin Liljemark som är en av deltagarna.

– Meningen är att de här hushållen ska fungera som förebilder för alla andra Ulricehamnsfamiljer som vill vara med och göra skillnad. Det är ringarna på vattnet som är det allra viktigaste med det här projektet, säger Lennart Holmberg.

Familjen Geeraedts

I hushållet: Jochem och Ulrika med barnen Ingrid, Elsa och Nils.

Beskrivning: Familjen har bott utomlands under många år men valde för två och ett halvt år sedan att bosätta sig i Sverige. Jochem har under lång tid flygpendlat till jobb i Nederländerna och Italien. Hela familjen bor i villa vid Götaplatsen i Ulricehamn.

Miljöcitat: – Vi sorterar avfallet i IKEA-lådor och det är Jochems helgnöje att åka med dem till återvinningsstationen, säger Ulrika.

– Mina bästa vänner i Sverige är de som finns där och sorterar med mig, säger Jochem.

Hoppas med projektet: Att få lära sig mer om kompostering och hur man äter klimatsmart.

Lena Nilsson

I hushållet: Lena, och varannan vecka tre tonårsbarn.

Beskrivning: Lena pendlar från villan i Ulricehamn till jobbet på Ätradalsskolan i Timmele. Hon gör det med bil. Bilen används också mycket till att skjutsa döttrarna till olika aktiviteter.

Miljöcitat: – Jag bor i en villa från 1930 med direktverkande el. Det finns med andra ord mycket att göra där.

Hoppas med projektet: Få inspiration och tips som kan leda till nya vardagsvanor.

Familjen Liljemark

I hushållet: Elin och Markus Liljemark samt sonen Hugo.

Beskrivning: Elin är förskolelärare och har jobbet på gångavstånd. Markus jobbar på Autotube i Ulricehamn. Familjen bor i villa på Fredriksberg i Ulricehamn. Friluftsliv är ett stort intresse hos både Elin och Markus men den mesta tiden de senaste åren har gått till renovering av huset.

Miljöcitat: – Det här med miljömedvetenhet handlar om val. Vi kan alltid göra val som är bättre eller sämre för vår egen framtid, säger Elin.

Hoppas med projektet: Att bli smartare och kunna göra rätt val, särskilt när det gäller energiförbrukning i huset.

Ulrika Magnander

I hushållet: Ulrika.

Beskrivning: Pensionären Ulrika har gjort en omstart i livet och har under 2010 flyttat från Hindås till Rånnaväg där hon nu bor i ett hus. Att hon flyttade just till Rånnaväg beror på att hon inspirerats av omgivningarna då hon besökt Kärringarallyt. Ulrika gillar att cykla och tycker också om blommor och fåglar.

Miljöcitat: – Jag har inte lärt mig var er soptipp ligger i Ulricehamn så jag tar med mig skräp till Borås när jag har ett ärende dit.

Hoppas med projektet: Få ned energiförbrukningen och vattenåtgången.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons