Annons
Nyheter
Karl-Erik Claesson, 59 år, och Ewa Roslund, 54 år, kommunens två nya kommunchefer, får ett för kommunen unikt pensionsavtal. Detta ger de båda möjligheten att ta ut särskild avtalspension vid 63 år. Ett avtal som är värt drygt en miljon kronor vardera, men som kommer att kosta kommunen mer än det dubbla.
Nyheter • Publicerad 22 december 2010

Genom den nya förvaltningsorganisationen i Ulricehamns kommun finns det inte längre en, utan två, kommunchefer.

För Karl-Erik Claesson, som redan sedan tidigare är kommunchef, innebär det nya avtalet ett lönelyft på 2000 kronor. Från 63.000 kronor till 65 000 kronor.

Annons

Han får dessutom möjlighet till att ta ut särskild avtalspension från det att han fyllt 63 år. I det fall får han 48 100 kronor i månaden att leva på, fram till dess han fyllt 65 år.

Samma avtalskonstruktion gäller för Ewa Roslund, i dag vård- och omsorgschef, som också blir kommunchef. Hennes lönehöjning blir relativt sett större, vilket kan förklaras med att hon går från en anställning som vård- och omsorgschef till kommunchef. Hennes nya lön blir 62 500 kronor. Även hon får möjlighet till särskild avtalspension.

Det är kommunens förhandlingsutskott som förhandlat fram uppgörelserna. I utskottet ingår Roland Karlsson (C), Gulli Håkansson (FP) och Carljohan Molander (M).

Så här motiveras avtalen av Gulli Håkansson:

– Det är våra två högsta chefer i kommunen. Vår bedömning är att de ska få den här möjligheten.

Har även andra kommunanställda möjlighet till särskild avtalspension?

– Skillnaden är att vi den här gången skriver in möjligheten i de två kommunchefernas anställningsavtal.

Varför får Ewa Roslund lägre lön, trots att hon ska göra samma jobb?

– Karl-Erik Claesson har längre erfarenhet av uppdraget som kommunchef, vilket i detta läge motiverar skillnaden i lön.

Trion var dock inte överens om avtalen. Carljohan Molander ville inte att möjligheten till avtalspension ska ingå i avtalen. Han ville dessutom ha en lägre lönehöjning för Karl-Erik Claesson.

Annons

Enligt gällande reglemente är det arbetsgivaren, Ulricehamns kommun, som kan erbjuda möjlighet till avtalspension för anställda. Enligt kommunens pensionspolicy kan detta ske i samband med övertalighet.

Christer Seldevall

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons