Annons
Nyheter

Unik försvarsanläggning vid Mogden

En liten bit från Vädersholm utanför Hökerum ligger det en hittills outgrävd och unik fornlämning, en så kallad motte-and-bailey anläggning.
Nyheter • Publicerad 3 september 2013
Kullen i skogen, som nu röjts, mellan Nabben och Vädersholm är med all säkerhet en gammal försvarsanläggning. Den enda i sitt slag i Sverige, såvitt man vet.
Kullen i skogen, som nu röjts, mellan Nabben och Vädersholm är med all säkerhet en gammal försvarsanläggning. Den enda i sitt slag i Sverige, såvitt man vet.Foto: Henrik Erickson

Området ligger på vägen till Vädersholm, ett par hundra meter innan parkeringen. Återupptäckten av fornlämningen inleddes med att markägaren röjde i det igenväxta området. När anläggningen kom mer i dagen kontaktade den historieintresserade mannen medeltidsarkeologerna på Lödöse museum.

– Det har ju stått massor av träd där. Markägaren är ju intresserad av sådant här och han ringde oss och ville att vi skulle komma och titta på det, säger arkeologen Mats Hellgren som var en av dem som i somras undersökte platsen.

Annons

– Det är alltså en konstgjorde kulle med en försvarsanläggning på, omgiven av vallar. Nedanför den, på en annan platå ligger bostäder och liknande. Och de här två hänger ihop.

Den speciella konstruktionen kallas Motte-and-bailey och är unik på flera sätt. Enligt Mats Hellgren är detta den enda i Sverige. Dessutom är den vad han känner till hittills helt outgrävd.

– Ofta är det ju så att mycket folk har varit runt och grävt på ett eller annat sätt men här har man inte gjort någonting.

Det har varit känt sedan tidigare att anläggningen har funnits här. Men sedan har det av någon anledning fallit i glömska och det är alltså först i sommar som den har återupptäckts.

Än så länge känner man av naturliga skäl inte till så mycket om försvarsanläggningen. Men enligt Mats Hellgren hade den som uppförde den med all sannolikhet någon form av kontakter med utlandet. Varför det inte finns några fler liknande anläggningar i Sverige vet man inte, det finns några i Danmark och framförallt många i England.

– Nu är tanken att vi ska prata med länsstyrelsen och höra om man kan göra en mindre undersökning så man kan se vad som egentligen finns där. Diskussionen är igång.

Mats Hellgren tror att man skulle kunna vara igång med någon form av utgrävning till våren om allt går som det ska.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons