Annons
Nyheter

Unga höll rådslag om ungdomsråd

I tisdags besökte Sveriges ungdomsråd Ulricehamn. Uppdrag: att ge ungdomarna verktyg att starta ett ungdomsråd, lokalt i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2011
?Ett ungdomens hus är en bas om som unga kan utgå ifrån?, säger Martin Warg, medlemsombudsman vid Sveriges ungdomsråd.
?Ett ungdomens hus är en bas om som unga kan utgå ifrån?, säger Martin Warg, medlemsombudsman vid Sveriges ungdomsråd.Foto: Christer Seldevall
Drygt 25 ungdomar hade samlats i Ungdomens hus i tisdags kväll för att lyssna på Marin Warg från Sveriges ungdomsråd.
Drygt 25 ungdomar hade samlats i Ungdomens hus i tisdags kväll för att lyssna på Marin Warg från Sveriges ungdomsråd.Foto: Christer Seldevall

En stund innan mötet börjar sitter en för dagen förkyld Martin Warg i cafeterian i Ungdomens hus och dricker te. Det gäller att klara strupen inför den presentation han snart ska hålla.

Drygt 25 ungdomar har samlats för att lyssna. Att träffen hålls i Ungdomens hus i Ulricehamn kan tyckas fullkomligt logiskt.

Annons

– Utifrån vad jag har fått veta är detta en mycket bra satsning. Det kan fungera som en bas för ungdomar att göra olika saker. Det är långt ifrån alla kommuner som jag besöker som han ett ungdomens hus, säger Martin Warg.

Han är 22 år och arbetar sedan maj förra året som så kallad medlemsombudsman. Uppdraget går ut på att åka runt i landet och träffa ungdomar och då berätta om möjligheterna med ett ungdomsråd. Men också om att prata om möjligheter till påverkan och opinionsbildning.

- Jag ger dem verktygen så att de kan komma igång. Men det är ungdomarna själva som tar beslutet om de vill bilda ett ungdomsråd eller inte, säger han.

Under den korta tid han haft uppdraget har det blivit många resor land och rike runt. Han tycker att responsen för att bilda ungdomsråd är ganska stor.

Martin Warg konstaterar att ett traditionellt engagemang i politiska partier lockar allt färre unga.

– Men det betyder inte att unga inte vill engagera sig. Tvärtom. Men det gäller att finna formerna. Genom att bilda ett ungdomsråd ökar möjligheten att driva de frågor man själv intresserar sig för. Ungdomsråd är på det sättet ett vinnande koncept.

Den enskilt viktigaste frågan för unga är att ha en plats att träffas, anser han.

– Det ger en bas att som unga kan utgå ifrån.

– Även om ett ungdomsråd kan driva många frågor, är det en balansgång, så att man inte tar över kommunens uppgifter, säger Martin Warg.

Under kvällen tar han upp frågor som demokrati, opinionsbildning och vilka konkreta möjligheter till att påverka vardagen som finns. Det visar sig att flera av dem som finns på plats har uppfattningar i dessa frågor.

Annons

Facebook och twitter anses vara två vägar att ge uttryck för vad man tycker. Liksom att vända sig till lokaltidningen.

– Men det är väl inga politiker som kollar på facebook, funderar en tjej i lockigt hår.

Har ni haft något politiker här på besök? undrar Martin Warg.

– Ja, det var en miljöpartist här och pratade om ett nytt stadsbibliotek.

Martin Warg är även nyfiken på vad för slags plats Ulricehamn är. Svaren visar på några infallsvinklar:

– Här finns inget att göra. Inte mer än att stå vid busshållplatsen och röka, säger några.

– Skolan är kul, för då träffar man människor som man kan umgås med. Annars får man sitta hemma i bushen och bara spela gitarr för sig själv.

– Det värsta som finns är rasismen.

Sveriges ungdomsråd är en samarbets- och intresseorganisation som arbetar med att stödja och stärka landets ungdomsråd. Man producerar material, arrangerar träffar och anordnar utbildningar.

Sveriges ungdomsråd är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation.

Ett ungdomsråd är en organisation av och för ungdomar i en viss kommun, stad eller stadsdel. Ungdomsrådens syfte är att ge ungdomar möjlighet att på olika sätt forma sin vardag. Idag finns cirka 150 ungdomsråd runt om i landet. Ett sjuttiotal av dessa är medlemmar i Sveriges ungdomsråd.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons