Annons
Nyheter

Unga företagare tränade mässa

En hopfällbar galge och en hand med starka värderingar på sina fem fingrar. Det var två av vinnarna när årets unga företagare på Tingsholmsgymnasiet för första gången visade upp sina produkter.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2014
Det var gott om besökare när UF-mässan arrangerades i gymnasieskolans matsal i lördags. FOTO: Anders Rosenberg
Det var gott om besökare när UF-mässan arrangerades i gymnasieskolans matsal i lördags. FOTO: Anders RosenbergFoto: 
Helping Hands vann kategorin bästa logotype.
Helping Hands vann kategorin bästa logotype.Foto: 

De elever som läser UF, ung företagsamhet, hade sin första mässa under lördagen. Dagen är ett första test inför den lite större regionala mässan i Borås. Syftet är att slipa sina säljargument och kanske även öka sin omsättning något.

Inledningsvis talade Tingsholmseleverna Johanna Wiberg och Marigona Haxha, vilka har mässan som ett skolarbete. De presenterade bland annat ett par av priserna.

Annons

– Helping Hands vinner första pris för en logotyp med tydlig koppling till verksamheten på många olika plan. Den kommunicerar på ett bra sätt företagets nyckelord, enkelt och stiligt, sa Johanna Wiberg.

Därefter följde mässmingel. Helping Hands UF stod vid ena hörnet av lokalen och tillverkade sina armband som de säljer till förmån för Voi-projektet i Kenya. Voi är en stad i Kenya och där har krafter från Ulricehamn byggt upp ett projekt för att hjälpa föräldralösa barn.

Linn Eksberg från Helping Hands UF berättade hur de fick idén till sin produkt. De ville göra något kreativt men också något meningsfullt, gärna med lokal koppling. Då föll tankarna på Voi.

Armbanden tillverkar de alltså själva och de har även gjort sin nu prisbelönta logotype i form av en hand. En del av handen föreställer Afrika och de fem fingrarna symboliserar värderingarna de grundar sitt företag på: enkelhet, medmänsklighet, empati, kvalité och utveckling.

Linn Eksberg tyckte förstås det var roligt att företaget fick pris för sin logotype.

– Det var en bra start på dagen och en kul överraskning.

Hur är det att ha sin första mässa då?

– Det har varit nervöst och mycket att göra innan mässan. Men nu är vi bara taggade och har kul.

Under dagen skulle eleverna bland annat göra en enminuterspresentation av sitt företag och sin produkt. Lite senare var det även prisutdelning i ytterligare kategorier.

En av mässans stora vinnare var Detach UF, vars produkt är en hopvikbar galge. Tanken är bland annat att genom detta skona kläderna, och att galgen ska vara lätt att ta med.

Annons

Detach UF vann pris som årets UF företag på Tingsholmsgymnasiet, man tog de två första platserna i tävlingen årets säljare, och man vann kategorin årets vara. Företaget är även ett av tre som har gått vidare i tävlingen Årets UF-företag i Älvsborg.

Marie Fherm som undervisar UF-eleverna var nöjd efter mässan.

– Det gick bra, över förväntan. Det var första gången vi använde matsalen och det är roligt att använda den till annat än bara matsal. Det var bra med besökare. Eleverna var duktiga och sålde mycket så även de var nöjda.

Tre till Årets UF-företag

De tre UF-företag som gått vidare i tävlingen Året UF-företag i Älvsborg är:

Detach UF

Helping Hands UF

Motus UF

Årets monter:

Design by Bothilda UF

Detach UF

Helping Hands UF

Årets UF-företag

Detach UF

Design by Bothilda

Fabriq UF

Bästa presentation

Fabriq UF

Motus UF

Stay Closed UF, Detach UF

Årets säljare

Emma Engvall Johansson - Detach UF

Emilia Josefsson - Detach UF

Rebekka Kivisosra - Fabriq UF

Årets vara

Detach UF

Motus UF

Stay closed UF

Årets logotype

Helping Hands UF

Design by Bothilda

Motus UF

Årets affärsplan

Fabriq UF

Motus UF

Detach UF

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons