Annons
Nyheter

Ulricehamnspolitiker står långt till höger

Politikerna i Ulricehamn står långt till höger på den politiska skalan, betydligt mer än till exempel Borås där politikerna är mer vänster än höger.
Nyheter • Publicerad 11 maj 2010

Det framgår av den senaste så kallade kommun- och landstingsfullmäktigeundersökningen, som genomförts inom ramen för forskningsprojektet Politiker tycker om demokrati vid Göteborgs universitet.

Det är ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige som har svarat på en fråga om var de placerar in sig själva på en tiogradig skala från vänster till höger.

Annons

Ulricehamn får ett genomsnitt på 5,33 och hamnar på plats 231 av Sveriges kommuner där plats 1 alltså är mest vänster och 290 mest höger. Bara Svenljunga är mer höger i Sjuhärad.

Fyra av kommunerna i Sjuhärad är mer vänster än höger enligt undersökningen, där Borås alltså är mest vänster.

På en blogg som drivs av forskargruppen och tidningen Dagens samhälle kommenteras undersökningen. Där konstateras bland annat att det finns en stark koppling mellan kommunpolitikernas partitillhörighet och deras ideologiska position på skalan. Det som förvånar är enligt bloggen hur stora skillnaderna mellan kommunerna är. Mest vänster är Överkalix som får 2,5, mest höger är Vellinge som får 7,9. Och man tar upp att detta kan vara ett problem med tanke på den statliga politiken som syftar till att skapa likvärdiga förutsättningar och förhållanden för alla kommuninvånare i Sverige.

En forskargrupp har frågat ledamöterna i kommunfullmäktige var de placerar sig på den politiska skalan från höger till vänster, där 1 är mest vänster och 10 är mest höger.

111 Borås 4,54

116 Mark 4,59

119 Herrljunga 4,61

162 Bollebygd 4,85

211 Tranemo 5,17

231 Ulricehamn 5,33

242 Svenljunga 5,45

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons