Annons
Nyheter

Ulricehamns yngsta byggjobbare

När de vuxna inte orkar med får de yngre ta vid. Ulricehamns yngsta byggjobbare heter Elliot Olofsson och är tio år gammal.
Nyheter • Publicerad 23 juni 2014
Snabbt på plats. Elliot tittar upp från sitt arbete med den omkullkörda stolpen.Foto: Kjell Andersson

Normalt sett är det ju kommunens ansvar att sköta om stadens vägar. Men om dessa inte räcker till är det bäst att rycka in själv. Ungefär så verkar Elliot Olofsson ha resonerat. När en bil körde över en vägstolpe utanför hans hem så att stolpen ramlade omkull och gatstenen röjdes upp var han nämligen först på plats för att reparera skadan.

Iförd byggkläder inköpta av farfar för ett och ett halvt år sedan gick han ut och skred till verket. Han reste stolpen och lade gatstenarna till rätta till förbipasserades förundran. Själv är den nybakade byggjobbaren blygsam inför sitt arbete.

Annons

Han vet egentligen inte varför han reagerade som han gjorde, det hela var instinktivt.

– Jag såg att det var trasigt, säger han och rycker på axlarna.

Den luttrade attityden ger sken av att det är en erfaren vägjobbare som talar, men faktum är att detta var Elliot Olofssons första erfarenhet av riktigt vägarbete. Innan dess har tioåringen fått nöja sig med att leka och fantisera om byggarbete. Vad det är med just vägbyggen som tilltalar honom vet han inte riktigt, men han gillar praktiskt arbete.

– Man får göra saker, säger han när han förklarar sitt intresse.

Dessutom gillar han maskiner såsom grävskopor och liknande. Och att bygga förstås. Mest blir det med Lego, men gatsten och vägstolpar är ju inte helt fel det heller. Vem som lärt honom att bygga och reparera saker är han inte säker på, det kommer mest naturligt.

Tyvärr kan inte ulricehamnarna slappna av helt inför sommaren och lita på att denne nye byggjobbare ska sköta om staden, för snart åker han på en välbehövlig semester till sommarstugan i Norrland.

Inte för att han ska lata sig. På frågan om vad han skall göra i sommar svara han:

– Jag ska klippa gräset, och kratta.

Love Ahlstrand
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons