Annons
Nyheter

Ulricehamns kyrka utsatt för skadegörelse och stöld

Ulricehamn • Publicerad 17 maj 2023
Två rutor krossades på Ulricehamns kyrka under helgen och Boje Elebo, fastighetschef, fick starta sin arbetsvecka med att skriva en polisanmälan. Samma kyrka drabbades också för bara några veckor sedan av en kopparstöld. Arkivbild.
Två rutor krossades på Ulricehamns kyrka under helgen och Boje Elebo, fastighetschef, fick starta sin arbetsvecka med att skriva en polisanmälan. Samma kyrka drabbades också för bara några veckor sedan av en kopparstöld. Arkivbild.Foto: Pernilla Rudenwall

Arbetsveckan för Boje Elebo, fastighetschef för Svenska kyrkan i Ulricehamn, började med att han fick skriva en polisanmälan.

– Det jag vet är att någon gick förbi Ulricehamns kyrka under natten mot måndag och har då sett att två sektioner i de stora rutorna ut mot Bogesundsgatan var sönderslagna. Nya rutor är beställda och kommer bytas ut inom kort.

Annons

Svenska kyrkan äger många fastigheter i kommunen. Hur vanligt är det att ni utsätts för skadegörelse?

– Det kommer lite då och då. Det kan vara någon sönderslagen lampa eller nåt inbrottsförsök. Men jag kan inte säga att det är ett jätteutbrett problem.

Förutom skadegörelse finns det en annan brottstyp som emellanåt ställer till en del bekymmer för Svenska kyrkan, berättar Boje Elebo. Det är stölder och det är framför allt en sak tjuvarna är ute efter.

– Det stjäls saker gjorda av koppar. Det är bara några veckor sedan vi drabbades av en stöld på just Ulricehamns kyrka. Då tog tjuvarna cirka fem meter koppar-stuprör. Och det har hänt att vi till och med blivit av med åskledare, som de klippt av.

Hur gör ni för att skydda er mot den typen av stölder?

– Vi har fått börja ersätta stulna kopparstuprör med rör tillverkade i andra material, som är mindre stöldbegärliga. Men när det gäller koppartak till exempel, så bevarar vi dem. Det har ju hänt på andra ställen att de blivit stulna, men inte här. Det ska ju mycket mer till för att de ska stjälas.

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons